• Fagartikkel
Kjøpe fjellhytte? Dette skal du se etter!

Kan man selge hytte i nabokommunen? Kan man gjennomføre overtakelse?

Forskjell på gjeldende smittevernlov og nylig vedtatt forskrifter om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer mv. i anledning utbrudd av Covid-19.  

NEF la den 17.mars ut en sak på vår hjemmeside om overtakelse av fritidsbolig. I saken ble det vist til en nylig vedtatt forskrift om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer mv. i anledning utbrudd av Covid-19.  

Forbudet mot opphold på fritidseiendom er inntatt i forskriftens § 5. Opprinnelig het det i denne bestemmelsen at man ikke skulle ha rett til å «ta opphold» på fritidsbolig i annen kommune. § 5 trådte ikke i kraft samtidig med resten av forskriften.  

Den 19. mars ble denne bestemmelsen endret, og bestemmelsen lyder nå:  

§ 5.Forbud mot opphold på fritidseiendom i annen kommune enn hjemstedskommunen 

Personer forbys å overnatte på fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates. 

Personer som er i karantene etter § 2 fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet av SARS CoV-2-virus, kan likevel overnatte i fritidseiendom i annen kommune i perioden den smittede er i isolasjon etter § 4 i forskriften 

Hele forskriften, også § 5, har nå trådt i kraft, og den gjelder til 3. april 2020.   

Som det fremgikk da vi omtalte bestemmelsen tidligere, er vår tolkning at dette forbudet ikke vil omfatte det å gjennomføre en avtalt overtakelse. Å reise for å overlevere en hytte er ikke å «ta opphold» på den. Etter endring av ordlyden, hvor det nå presiseres at forbudet gjelder det å overnatte på en fritidseiendom, kommer det enda tydeligere frem at forbudet ikke rammer de som skal overlevere/overta en hytte.  

Skal en kommune nekte en eiendomsmegler, selger eller kjøper å reise til en hytte for å gjennomføre en overtakelse, må kommunen ha hjemmel for dette i annen lovgivning enn denne bestemmelsen.  

Enkelte kommuner har fattet forskjellige påbud og forbud, herunder innreiseforbud, med hjemmel i smittevernloven. Som en følge av dette oppfordrer vi derfor eiendomsmeglere som skal gjennomføre en overtakelse i en annen kommune enn hjemkommune, til å ta kontakt med lokale myndigheter og undersøke hvorvidt det foreligger slikt forbud.  

Er det fattet innreiseforbud vil overtakelse ikke la seg gjennomføre. Er det ikke fattet innreiseforbud eller andre aktuelle påbud/forbud vil ikke kommunen kunne nekte megler/selger/kjøper å gjennomføre en avtalt overtakelse.  

NEF oppfordrer uansett forbud eller ei alle våre medlemmer til å i størst mulig grad respektere den enkelte kommunes behov for å redusere antall personer som reiser inn/ut av kommunen. Vi oppfordrer også alle til å dele informasjon for å gjøre alle – både kolleger og konkurrenter – best mulig rustet til å stå i den utfordrende situasjonen vi er i. Bransjen bør stå samlet og bidra til samfunnsdugnaden! 

Del artikkel: