bache_ida_wolden_2015_hoy

– Frykter et langvarig tilbakeslag i boligbyggingen

Norges Eiendomsmeglerforbund er kritiske til dagens rentebeslutning fra Norges Bank.

Norges Bank besluttet i dag å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 3 prosent. Bankens vurdering er at det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen.

– Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men går det som vi nå tror, setter vi styringsrenten videre opp i mai, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Norges Eiendomsmeglerforbund tror rentestrategien til Norges Bank kan gi negative utslag på boligmarkedet.

Carl O. Geving – Foto: Jonas Carlsen

Norges Eiendomsmeglerforbund frykter at den varslede renteutviklingen vil utløse et langvarig tilbakeslag i boligbyggingen. Salget av nye bolig er nå på finanskrise-nivå, og igangsettingstakten stuper. Vi har tidligere advart mot at kombinasjonen av høye importerte byggekostnader og for kraftig renteoppgang kan utløse en boligresesjon, med overslag til økonomien for øvrig. Nå er vi der. Det er et stort misforhold mellom boligtilførselen og det underliggende boligbehovet. Vi tror at sentralbanken undervurderer denne situasjonen, og håper at rentebanen blir revurdert ved framtidige rentebeslutninger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Paradoksalt nok løftes etterspørselen i bruktmarkedet av at nyboligmarkedet er i knestående. Boligmarkedet drives først og fremst av primærbehov, og for tiden er bruktmarkedet velfungerende, men på sikt tror vi at den lave boligproduksjonen vil føre til store ubalanser og prispress. Dette bildet kan bli forsterket av uro i bank- og finanssektoren og nye sjokk i verdensøkonomien, som kan tvinge rentenivået ned igjen, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Norske banker er blant de mest solide i verden og regnskapene viser høy lønnsomhet. De er svært godt finansiert og har gode rentemarginer. I dagens situasjonen kan bankene lette situasjonen for husholdningene ved å holde igjen på utlånsrentene, framfor å legge flere stener til byrden for pressede husholdninger gjennom å øke egne overskudd,  sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Del artikkel