Færre førstegangskjøpere i Oslo og Bergen første halvår i 2017

Antallet førstegangskjøpere gikk ned i Oslo første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor. Flere kommuner rundt Oslo opplever oppgang. Det gjør også Stavanger og Kristiansand.

Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita har oppdatert statistikken over førstegangskjøpere. Tallene for første halvår 2017 viser at antallet førstegangskjøpere går ned første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor.

Den samme trenden ser man i Bergen som også har hatt nedgang det første halvåret i år.

-Utviklingen tyder på at mange unge med god økonomi og høy betjeningsevne, faller utenfor oslomarkedet når de ikke har en familiebank i ryggen. For denne gruppen førstegangskjøpere bør det tas politiske grep som senker terskelen til boligmarkedet, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les på Bolig360: BSU – smart boligsparing for unge

Økning i Stavanger og Kristiansand

Av de største norske byene har det i første halvår blitt flere førstegangskjøpere i Kristiansand og Stavanger. I Trondheim og Tromsø er det ganske flatt.

Les også: Økning i sekundærboliger fra januar til august 2017

Flere førstegangskjøpere i kommunene rundt Oslo

Mens antallet førstegangskjøpere har gått ned i Oslo i første halvår, ser vi at en rekke av kommunene rundt Oslo opplever at det har blitt flere førstegangskjøpere i første halvår i år enn første halvår i fjor.

– Undersøkelsen kan tyde på at flere førstegangskjøpere bosetter seg i kommunene rundt Oslo hvor prisnivået er mer oppnåelig for unge mennesker med normal inntekt og begrenset egenkapital, sier Carl O. Geving.

Han ser ikke bort fra at tendensen fortsetter i annet halvår av 2017:

– Selv om osloprisene er korrigert ned i 2017, er prisnivået fortsatt så høyt og førstegangskjøpere kan ha problemer med å få lån til boligkjøp i Oslo.

Antallet førstegangskjøpere stiger i Drammen, Asker, Ski, Lørenskog, Rælingen, Nannestad, Ullensaker og Nesodden.

Bærum og Skedsmo opplever på sin side en nedgang i førstegangskjøpere i første halvår fra 2016 til 2017.

– Det kan være en god løsning å bosette seg i pendleravstand fra Oslo når man ikke har økonomi til å betjene lån i det omfang som kreves for å bo i Oslo, sier Geving.

Førstegangsregistrering i grunnboken

Førstegangskjøperundersøkelsen er laget av Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita i fellesskap. Tallene i analysen er hentet ut fra tinglyste overføringer i grunnboken. Tallene som presenteres er for aldersgruppen 20-39 år, for å få med når unge boligkjøpere kjøper seg inn på boligmarkedet.

Det som er hentet ut er når en person første gang ble registrert i grunnboken som eier av mer enn 25 % av en fast eiendom og hvilken alder personen hadde ved dette tidspunktet.

LES MER: NEF og Ambitas førstegangskjøperundersøkelse for perioden 2010-2016 fra august i år finnes her.

 

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no