• Statistikk og analyser
forstegang

Færre førstegangskjøpere i Oslo og Bergen første halvår i 2017

Antallet førstegangskjøpere gikk ned i Oslo første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor. Flere kommuner rundt Oslo opplever oppgang. Det gjør også Stavanger og Kristiansand.

Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita har oppdatert statistikken over førstegangskjøpere. Tallene for første halvår 2017 viser at antallet førstegangskjøpere går ned første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor.

Den samme trenden ser man i Bergen som også har hatt nedgang det første halvåret i år.

-Utviklingen tyder på at mange unge med god økonomi og høy betjeningsevne, faller utenfor oslomarkedet når de ikke har en familiebank i ryggen. For denne gruppen førstegangskjøpere bør det tas politiske grep som senker terskelen til boligmarkedet, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les på Bolig360: BSU – smart boligsparing for unge

Økning i Stavanger og Kristiansand

Av de største norske byene har det i første halvår blitt flere førstegangskjøpere i Kristiansand og Stavanger. I Trondheim og Tromsø er det ganske flatt.

Les også: Økning i sekundærboliger fra januar til august 2017

Flere førstegangskjøpere i kommunene rundt Oslo

Mens antallet førstegangskjøpere har gått ned i Oslo i første halvår, ser vi at en rekke av kommunene rundt Oslo opplever at det har blitt flere førstegangskjøpere i første halvår i år enn første halvår i fjor.

– Undersøkelsen kan tyde på at flere førstegangskjøpere bosetter seg i kommunene rundt Oslo hvor prisnivået er mer oppnåelig for unge mennesker med normal inntekt og begrenset egenkapital, sier Carl O. Geving.

Han ser ikke bort fra at tendensen fortsetter i annet halvår av 2017:

– Selv om osloprisene er korrigert ned i 2017, er prisnivået fortsatt så høyt og førstegangskjøpere kan ha problemer med å få lån til boligkjøp i Oslo.

Antallet førstegangskjøpere stiger i Drammen, Asker, Ski, Lørenskog, Rælingen, Nannestad, Ullensaker og Nesodden.

Bærum og Skedsmo opplever på sin side en nedgang i førstegangskjøpere i første halvår fra 2016 til 2017.

– Det kan være en god løsning å bosette seg i pendleravstand fra Oslo når man ikke har økonomi til å betjene lån i det omfang som kreves for å bo i Oslo, sier Geving.

Førstegangsregistrering i grunnboken

Førstegangskjøperundersøkelsen er laget av Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita i fellesskap. Tallene i analysen er hentet ut fra tinglyste overføringer i grunnboken. Tallene som presenteres er for aldersgruppen 20-39 år, for å få med når unge boligkjøpere kjøper seg inn på boligmarkedet.

Det som er hentet ut er når en person første gang ble registrert i grunnboken som eier av mer enn 25 % av en fast eiendom og hvilken alder personen hadde ved dette tidspunktet.

LES MER: NEF og Ambitas førstegangskjøperundersøkelse for perioden 2010-2016 fra august i år finnes her.

 

Del artikkel