Boligprisene november 2017

Boligprisene i januar: Boligprisene stiger 2,0 prosent, høyeste omsetning noen sinne

Boligprisene steg i januar 2018, og det er rekordstor omsetning til januar å være. Men prisstigningen på landsbasis på 2,0 prosent er lavere enn det pleier å være i januar.

Boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og Finn.no for januar 2018 ble lansert mandag 5. februar.

Statistikken viser at prisene steg i januar med 2,0 prosent på landsbasis. Men fordi boligprisene alltid stiger i januar, er dette den svakeste januar på 10 år. Boligprisene er nå 2,2 prosent lavere enn for ett år siden.

Robust boligmarked

Administerende direktør i NEF, Carl O. Geving mener de nye tallene viser at mange har hatt for dystre spådommer for boligmarkedet:

-Boligprisstatistikken for januar viser at det norske boligmarkedet er vesentlig mer robust enn mange har spekulert i gjennom høsten 2017, sier Carl O. Geving i en kommentar.

Han peker særlig på de store omsetningsvolumene for januar:

-Omsetningsvolumene er høye og prisene er fornuftige. Balansen mellom tilbud og etterspørsel er god, og vi finner ikke grunnlag for de pessimistiske spådommene mange har gitt i 2017.

Langsiktig perspektiv, robust marked: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF peker på at de fleste boligkjøpere langsiktige eiere, høyt omsetningsvolum og fornuftige priser viser at boligmarkedet er robust. (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Mange boliger solgt – lang salgstid

Det ble solgt 6.762 boliger i januar 2018. Dette er 8,4 prosent flere enn i januar i fjor, og den høyeste januaromsetningen noen sinne. Men til tross for mange solgte boliger er salgstiden i snitt to uker lenger enn i januar 2017.

Snitt på salgstid for januar var på 58 dager for landet. Raskest gikk boligmarkedet i Drammen med 29 dager, mens det tok 84 dager i Stavanger.

Les også: Nytt Forbrukertilsyn vil fortsatt følge opp «vesentlige opplysninger»

Boligkjøpere har langsiktig perspektiv

Carl O. Geving trekker også frem at de fleste boligkjøpere kjøper en bolig de skal bo i over tid:

-De fleste er langsiktige eiere og brukere av sin egen bolig, og de kjøper og selger som regel i det samme markedet. Overfokuseringen på de månedlige tallene i fjor høst, som nå er korrigert, har bidratt til et vesentlig mer negativt inntrykk av boligmarkedet enn det har vært grunnlag for, sier Geving.

 

Boligprisene i landets største byer:

Prisendringer for januar og for siste 12 måneder i parentes)

Oslo: 2,7 % (-9,4 %)

Kristiansand: 1,4 % (-1,9 %)

Stavanger m/omegn: 1,0 % (-0,9 %)

Bergen: 3,9 % (-2,5 %)

Trondheim: 2,8 % (0,4 %)

Tromsø: 2,8 % (0,6 %)

Endret beregningsmetode

Beregningsmetodene for boligpristallene er endret for 2018 for å bedre kunne fange opp svingninger i markedet. Det betyr blant annet at man kan se større utslag fra måned til måned.

De historiske tallene er justert, så tallene i denne artikkelen og fremtidige artikler kan sammenlignes. Derimot kan man ikke umiddelbart sammenligne tallene med tall fra tidligere artikler. Mer om endringene i statistikken kan du lese her.

Les også: Digital oppdatering: Nytt proptech-kart for januar 2018

 

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for. Se mer her!

Del artikkel