Boligprisene i januar: Boligprisene stiger 2,0 prosent, høyeste omsetning noen sinne

Boligprisene november 2017

Boligprisene steg i januar 2018, og det er rekordstor omsetning til januar å være. Men prisstigningen på landsbasis på 2,0 prosent er lavere enn det pleier å være i januar.

Boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og Finn.no for januar 2018 ble lansert mandag 5. februar.

Statistikken viser at prisene steg i januar med 2,0 prosent på landsbasis. Men fordi boligprisene alltid stiger i januar, er dette den svakeste januar på 10 år. Boligprisene er nå 2,2 prosent lavere enn for ett år siden.

Robust boligmarked

Administerende direktør i NEF, Carl O. Geving mener de nye tallene viser at mange har hatt for dystre spådommer for boligmarkedet:

-Boligprisstatistikken for januar viser at det norske boligmarkedet er vesentlig mer robust enn mange har spekulert i gjennom høsten 2017, sier Carl O. Geving i en kommentar.

Han peker særlig på de store omsetningsvolumene for januar:

-Omsetningsvolumene er høye og prisene er fornuftige. Balansen mellom tilbud og etterspørsel er god, og vi finner ikke grunnlag for de pessimistiske spådommene mange har gitt i 2017.

Langsiktig perspektiv, robust marked: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF peker på at de fleste boligkjøpere langsiktige eiere, høyt omsetningsvolum og fornuftige priser viser at boligmarkedet er robust. (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Mange boliger solgt – lang salgstid

Det ble solgt 6.762 boliger i januar 2018. Dette er 8,4 prosent flere enn i januar i fjor, og den høyeste januaromsetningen noen sinne. Men til tross for mange solgte boliger er salgstiden i snitt to uker lenger enn i januar 2017.

Snitt på salgstid for januar var på 58 dager for landet. Raskest gikk boligmarkedet i Drammen med 29 dager, mens det tok 84 dager i Stavanger.

Les også: Nytt Forbrukertilsyn vil fortsatt følge opp «vesentlige opplysninger»

Boligkjøpere har langsiktig perspektiv

Carl O. Geving trekker også frem at de fleste boligkjøpere kjøper en bolig de skal bo i over tid:

-De fleste er langsiktige eiere og brukere av sin egen bolig, og de kjøper og selger som regel i det samme markedet. Overfokuseringen på de månedlige tallene i fjor høst, som nå er korrigert, har bidratt til et vesentlig mer negativt inntrykk av boligmarkedet enn det har vært grunnlag for, sier Geving.

 

Boligprisene i landets største byer:

Prisendringer for januar og for siste 12 måneder i parentes)

Oslo: 2,7 % (-9,4 %)

Kristiansand: 1,4 % (-1,9 %)

Stavanger m/omegn: 1,0 % (-0,9 %)

Bergen: 3,9 % (-2,5 %)

Trondheim: 2,8 % (0,4 %)

Tromsø: 2,8 % (0,6 %)

Endret beregningsmetode

Beregningsmetodene for boligpristallene er endret for 2018 for å bedre kunne fange opp svingninger i markedet. Det betyr blant annet at man kan se større utslag fra måned til måned.

De historiske tallene er justert, så tallene i denne artikkelen og fremtidige artikler kan sammenlignes. Derimot kan man ikke umiddelbart sammenligne tallene med tall fra tidligere artikler. Mer om endringene i statistikken kan du lese her.

Les også: Digital oppdatering: Nytt proptech-kart for januar 2018

 

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for. Se mer her!

Print Friendly, PDF & Email

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

  • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no