Boligpriser febuar

Boligprisene i februar steg med 1,1 prosent – flere boliger solgt enn i 2017

Det ble solgt 6268 boliger i februar. Til tross for OL og vinterferie er dette 1,5 prosent flere enn i fjor. Prisene steg med 1,1 prosent på landsbasis.

Boligprisstatistikken for februar ble lagt frem av EiendomNorge mandag formiddag. Statistikken viser at boligprisene steg på landsbasis med 1,1 prosent. Dette er en februar omtrent «midt på treet» ser man statistikken for de siste 10 årene under ett.

Det ble solgt 6268 boliger i februar, noe som er 1,5 prosent flere boliger enn i februar 2017. Totalt er det solgt 5,8 prosent flere boliger til nå i 2018 enn de to første månedene i fjor.

Formidlingstiden har derimot gått opp. I februar 2017 var den på 38 dager, i februar i år er den på 54 dager, viser statistikken.

«Markedet igjen i vater»

Norges Eiendomsmeglerforbunds direktør Carl O. Geving mener at tallene nå viser at markedet har justert seg:

-Boligmarkedet er preget av høye omsetningsvolumer og akseptable priser.  Markedet er i vater igjen etter en periode med priskorreksjon.

Geving peker på at vi nå må håpe på et moderat marked fremover. Sterk vekst er ikke ønskelig:

Ønsker moderat vekst: Det siste vi ønsker oss er en ny runde med sterk pris- og gjeldsvekst, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

-Vi tror at vi vil se en moderat prisutvikling framover, selv om det alltid er en risiko for sterkere utslag når boligmarkedet snur. Det siste vi ønsker oss er en ny runde med sterk pris- og gjeldsvekst, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Les på Bolig360: De beste lånerentene

Ønsker stabile rammevilkår

Geving håper på at rammevilkårene for boligkjøpere blir stabile fremover. Det gjelder både styringsrenten og boliglånsforskriften:

-Det kan vi unngå gjennom forutsigbare rammevilkår. Derfor er det viktig at finansminister Siv Jensen og sentralbanksjef Øystein Olsen ikke overrasker markedet gjennom for tidlige rentejusteringer eller for store endringer i kredittkravene, sier Carl O. Geving.

Les også: Finanstilsynet med forslag til ny boliglånsforskrift: Dropper Oslo-regler, strammer litt inn for hele landet

Prisutviklingen i norske byer:

Her er prisutviklingen i februar for en del norske byer. Endring siste år i parentes.

  • Oslo: 1,4 % (-9,1 %)
  • Kristiansand: 2,1 % (+0,3 %)
  • Stavanger (m omegn): 1,8 % (0,7 %)
  • Bergen: 0,5 % (-2,9 %)
  • Trondheim: 0,1 % (-2,4 %)
  • Tromsø: 0,4 % (-1,9 %)

Eiendomsmegler må justere forventninger

En undersøkelse gjennomført av Norges Eiendomsmeglerforbund blant medlemmene viser at i enkelte steder av landet har forbrukerne fortsatt litt høye prisforventninger. Eiendomsmeglerne må derfor bidra med å justere ned selgernes prisforventninger når boligene skal selges.

I undersøkelsen ble eiendomsmeglerne spurt om «Hvor ofte har selger for høye prisforventninger når oppdragsavtalen inngås?». Kartet undre viser hvor eiendomsmeglerne oftest måtte justere ned forventningene. Jo mørkere fylke, jo oftere måtte prisene justeres ned.

 

Høye forventninger: Oversikt over hvor selger oftest har for høye forventninger til pris på boligen. Jo mørkere farge, jo oftest justering. (Kilde: NEF/Meglerinnsikt. Kart: Bolig360.no/NEF

Denne undersøkelsen ble også omtalt i Dagens Næringsliv, og på våre forbrukersider Bolig360.no.

– Selgere har fortsatt litt høye forventninger til hva de kan få for boligen de selger. Dette gjelder særlig Rogaland, Oslo, Møre og Romsdal og Hordaland, kommenterte administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dagens Næringsliv.

Prisstatistikken til EiendomNorge viser at ved annonsering treffer man godt med prisen. Avviket mellom annonsert prisantydning og salgspris var på 0,1 % i februar 2018.

(Kilde for undersøkelsen: NEFs Meglerinnsikt for januar 2018. En undersøkelse tatt opp blant Norges Eiendomsmeglerforbunds medlemmer. Gjennomført 23.januar til 1. februar 2018, 417 svar)

 

Se hva boligene gikk for i nærheten av der du bor

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for. Les mer her!

Del artikkel