Skatt på utleie i 2019 – slik er reglene

Leier du ut en bolig i 2019 blir det 22 prosent skatt på inntektene. Noen ganger. Skatten kommer an på hva du leier ut og hvor lenge. Her ser du hvordan.

Oppdatert 22.1.2019

Skatt på utleie av bolig er egentlig ganske enkelt. Men for å komme riktig i regelverket er det viktig å slå fast hva du leier ut. Her er punktene du må sjekke.

Merk: Skattesatsene her er for skatteåret 2019.

1. Leier du ut i egen bolig eller er det utleieleilighet?

Husk at det er forskjell i skatt på om du leier ut en utleieleilighet som ikke er i tilknytting til din egen bolig, eller om du leier ut en hybel eller leilighet i din egen bolig.

Utleie av hytter (fritidsboliger) har også egne regler, se lenger ned.

2. Skattefritt ved utleie i egen bolig

Leier man ut en kjellerleilighet, hybel eller garasjehybel over garasjen, er dette normalt å regne som utleie i egen bolig.

Dersom leieinntektene følger av lagtidsleie (dvs. ikke Airbnb) vil de være skattefrie dersom eieren selv benytter «minst halvparten» av boligen til eget bruk, regnet etter utleieverdien.»

Dette gjelder selv om utleieleiligheten har egen inngang og hageflekk. Utleien er skattefri så lenge leiligheten er i din bolig, og leieinntektene utgjør mindre enn 50 % av utleieverdien. Inntektene er skattefrie, men du får samtidig ingen fradrag for utgiftene du har hatt til utleien.

Dette en særnorsk regel som er en liten gullgruve for boligeiere med litt ekstra plass.

Les også: Skatt på bolig i 2019 – slik er satsene

3. Leie ut utleieleilighet – 22 prosent skatt

Når du leier ut en utleieleilighet, skal du skatte 22 prosent av inntektene du har i 2019. Inntektene rapporteres i selvangivelsen.

Du kan trekke fra utgifter du har hatt til utleien, for eksempel annonsering, vedlikehold, forsikring, husleie til borettslaget/sameie, kommunale avgifter og inspeksjonsreiser.

Fradragssummene føres inn i selvangivelsen sammen med leieinntektene, slik at du bare skatter for netto leieinntekter.

[mc4wp_form id=»6105″]

4. Leie ut via AirBnB – nye regler i 2018

Hvis du skal leie ut korttidsleie – for eksempel via AirBnB – er det nye regler i 2018. Leieinntekter for leieperioder under 30 dager er nå i utgangspunktet skattepliktig (med 22 prosent som vanlig utleie).

Men det er et skattefritt bunnbeløp på 10.000 kroner slik det er for korttidsutleie av hytter. Det betyr at du kan leie ut skattefritt på AirBnB eller andre korttidstjenester for 10.000 kroner skattefritt.

Over dette får du et standardfradrag på 15 prosent. Det vil si at du må skatte for 85 prosent av inntektene over 10.000 kroner.

Les også: Hva koster boligene der du bor?

5. Utleie av hytte – hvor lenge er den leid ut?

Når det gjelder utleie av hytte, så gjelder det litt ulike regelsett – og det vil være avgjørende hvor lenge du leier ut hytten og ikke minst hvor mye du bruker hytten selv.

Korttidsutleie av en hytte du vanligvis bruker selv skattlegges slik som AirBnB-utleie. Du får 10.000 kroner i skattefritt beløp, over det skatter du 22 prosent av 85 prosent av inntektene. Men du får ikke mer fradrag enn de 15 prosentene.

Brukes hytten mest til utleie og egentlig er en utleiehytte, er det full skatt av alle leieinntektene slik som for utleieleiligheter. Da er det også mulig med fradrag for utgiftene slik vi peker på i punkt 3.

Les også: Må du betale skatt av boligsalget?

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Finn din eiendomsmegler MNEF her!

Del artikkel