Er du på boligjakt i en av de store byene kan du kan du støte på boligtypen aksjeleilighet. Se vår sjekkliste og du vil du kunne gjøre et trygt kjøp av en slik bolig. Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen En aksjeleilighet er en leilighet i en bygård el som er organisert i et boligaksjeselskap. Dette er en organisasjonsform fra mellomkrigstiden, og boligaksjeselskapet…
Selge smarthuset ditt? Dette må du tenke på!
- Av: Redaksjonen
- 7. mars 2018
- Forbruker

Smarthuseiere må ta en avgjørelse før de skal selge boligen: «Skal jeg demontere og ta med utstyret, eller skal jeg selge det.» Husk å snakke med eiendomsmegleren, så du ikke får en overraskelse!
Av: Carsten Henrik Pihl
Mange putter nå en god del automatisering inn i boligene sine – såkalt smarthusløsninger. Men hva skjer når du skal selge boligen? Hva kan du ta med, og hva kan du la henge igjen? Her er en gjennomgang.
SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!
Utgangspunktet: Fastmontert skal være igjen
Utgangspunktet når du selger en bolig er at det som er fastmontert og spesialtilpasset skal være igjen i boligen. Dette følger av loven om boligsalg – avhendingsloven – paragraf 3-5.
Les mer: Hva følger med boligen når du selger den?
Men det er avtalefrihet her – det vil si at du som selger kan bestemme hva du vil ta med og ikke. Det vil si at du kan demontere og ta med deg noe som er fastmontert. Kravet er da at du sier fra på forhånd – med andre ord i salgsoppgaven. Derfor må du bestemme deg før du skal selge boligen, og ha en klar avtale med eiendomsmegleren.
Hva regnes som «fastmontert» og ikke?
I det følgende går jeg gjennom en del standard smarthusløsninger som selges i Norge i dag, og gir en vurdering av om dette er fastmontert eller ikke. Det vil si: Hvis noe står på «fastmontert-listen», må du og eiendomsmegleren gjøre en vurdering om du vil la det være igjen eller demontere det og ta det med. Se mer om dette nederst i artikkelen.
Les også: Slik velger du eiendomsmegler
Enkel lys og varmestyring
De enkleste lysstyringssystemene som Philips Hue, Belkin Wemo og MyDlink er systemer som selges i blant annet elektrostormarkeder. De er lette å sette opp, og lette å ta med seg. Disse systemene består stort sett av en styringsboks som er koblet til strøm og nettverket, og mottakere som ligger i lyspærene eller i egne kontaktknotter.
Disse systemene er ikke å regne som fastmonterte, men kan tas med av selgeren ved flytting. Pass bare på å sette inn vanlige lyspærer igjen i lampene!

Enkelt og vanlig: Philips Hue er et av de vanligste «små» systemene som ikke krever installatør. Senderenheten kobles til trådløsnettverket i huset og sender signaler direkte til Hue-lyspærene. Dette kan selgeren ta med seg etter løsørelisten. (Foto: Philips)
Lys og varmestyring som er installert av elektriker
Større lys og varmestyringssystemer må installeres av elektriker. Og når montøren har vært på besøk regner vi systemet for å være «fastmontert». Dermed skal det i utgangspunktet stå igjen i boligen.
Dette kan gjelde installerte systemer fra leverandører som xComfort, Futurehome, Gira og KnX.
Kjennetegn for at slike styringssystemer er fastmontert kan være:
- Flere ting styres på en gang – lys, varme, lyd
- Man bruke vanlige lysbrytere til styring av lys
- Det er levert av installasjonsfirma/elektriker

Installatørene kommer: Kraftigere smarthusløsninger er montert inn av elektrikere, og dermed per definisjon «fastmontert» etter lovverket. Da vil det være montert inn styringsbokser som kobles sammen med lys, varme ol gjennom ledningsnett (og noen ganger trådløse enheter). Skal i utgangspunktet bli værende igjen i boligen. (Foto: Xcomfort)
Alarmsystemer
Mange hus har alarmsystemer. De regnes som fastmonterte, og skal bli stående igjen i boligen. Dette gjelder uansett om det bare er koblet direkte til alarmselskapet, eller om det er en del av en større smarthusløsning.
Elektroniske dørlåser/kodelåser
Disse er i utgangspunktet «fastmontert». Det gjelder uansett om man bare har touchpanel for åpning eller om man også har låsene koblet til alarmsystemet og en app-styring. Låsene er stort sett enkle å demontere, så hvis man vil ha de med, må man si fra før man legger ut boligen for salg.

Full styring: Installerte smarthusløsninger gir brukerne kontrollen over hele boligen med telefonen. Lys, varme, lyd, alarmer og sikkerhet kan kobles til å gi informasjonen. (Foto: Futurehome)
Innebygde lydsystemer, høyttalere i tak
Noen bygger inn høyttalere ol i tak og vegger. Slike høyttalere vil også være gjenstander er «fastmontert» etter loven. (Selv om forsterkeren og/eller styringssenhetene ikke trenger å være det).
Hvis man har lagt mye penger i slike høyttalere og vil ta de med, er det lurest å ta de ned før visning og selge boligen med «opplegg for integrert lyd.» Eventuelt at man bytter ut de veldig dyre høyttalerene med billigere høyttalere som monteres inn samme sted.
Husk elbil-laderen! Elbil-laderen skal (egentlig) følge med boligen ved salg
«Ring hytta varm»
På hytter er det noen ganger installert systemer for å «ringe hytta varm». Dette kan være enkle «klosser» som står mellom kontakten og en varmeovn, eller bokser koblet til parafinovnene. Disse vil stort sett være løse og kan tas med. Men her gjelder installasjonspoenget: Er dette installert av montør, regnes det som fastmontert.

Også på hytter: Det finnes også smarthytteløsninger – for eksempel «ring hytta varm» løsninger. Dette er den vanligste sorten der en liten mottager plugges inn i kontakten mellom strømnettet og varmeovnen(e). En slik løsning kan selgeren ta med seg etter løsørelisten. (Foto: Adax)
Kan ta med, men er det lurt?
Vi skriver over at det som er fastmontert kan man som selger ta med. Men da må det altså skrives i salgsoppgaven. Og da kommer spørsmålet – er det lurt å ta dette med, eller er det lurt å selge det med boligen?
Det vil koste noe å demontere utstyret og få en montør til å sette det opp igjen. Dermed kan det være lurere å la utstyret bli stående i boligen og selge det som en fordel ved boligen. Men her som ellers vil det gjelde at man neppe får tilbake alle de pengene man har lagt inn i utstyret.
Ta en samtale med eiendomsmegleren om hva som er lurt å gjøre med boligen. Vær også tydelig på at du dokumenterer i en epost hva dere har blitt enige om, og at du kontroll-leser salgsoppgaven nøye, så teksten der er riktig.

Allemannseie: Elektro-stormarkedene landet over har nå mange av de enkleste smarthusløsningene for salg. Disse er stort sett trådløse og krever ikke installasjon. Dermed kan selger ta de med når han flytter. (Foto: Carsten Pihl)

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Les mer her
[mc4wp_form id=»6105″]
Relaterte Artikler
-
Kjøpe aksjeleilighet? Dette må du passe på!
-
Dette må du sjekke når du skal selge et "smarthus"
Eiendomsmeglere må være på vakt når boligen de skal selge har installert smarthussystemer for styring av lys, varme og lyd. Hva vil selgeren ta med, og hva kan han normalt ta med. Dette må du se etter som eiendomsmegler! Av: Carsten Pihl, NEFs forbrukerrådgvier som også følger digitaliseringen av boliger og bolighandelen tett. Temaet om smarthus og digitalisert innbo behandles dypere i kurset "Eiendomsmegling…
-
Må jeg være med på dugnad?
Det er ingen dugnadsplikt, og du kan heller ikke bli ilagt gebyr for ikke å være med på dugnad. Se reglene om det norskeste av norske ord - "dugnad". Av: Carsten Henrik Pihl Dugnad ble for noen år tilbake kåret til Norges nasjonalord. Våren er tid for dugnad i borettslag, sameier, veilag og velforeninger. Dugnaden holdes for å få ryddet fellesarealer uten å måtte leie…
-
På hyttejakt i høstferien: Dette påvirker prisen på hyttene
Nærhet til sjø og fjell, bilvei og innlagt vann er viktig når nordmenn ser etter hytter viser en undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund. Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen Beliggenheten er den viktigste faktoren når nordmenn skal velge hytter. Det mener norske eiendomsmeglere. I en undersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund gjorde i juni 2017 mente 75 prosent av eiendomsmeglerne som svarte på undersøkelsen at nærhet til sjø…
-
Hvor må selgeres forventning til pris på boligen oftest justeres?
Boligselgere har oftest for høye prisforventninger i Oslo og i Vestlandsfylkene viser en ny undersøkelse. Av: Carsten Henrik Pihl Selgere i Oslo, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal har oftest for høye forventninger til prisen de kan få for boligen de kan selge. Det viser en ny undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbunds "Meglerinnsikt". SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen…
-
Må selger måke taket på hytta etter budaksept, men før overtakelsen?
Kjøperen har inngått avtale om kjøp av en hytte. Men det er en måned til overtakelsen. Kan kjøperen kreve at selgeren måker taket på hytta i mellomtiden? Av: Carsten Henrik Pihl De store snømengdene i de fleste steder av landet gjør at mange må måke taket på boliger og hytter. Men hva gjør man når man har inngått en avtale om kjøp av en…
Søk i ordbok
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Reviderte leiekontraktsmaler er lansert
- Uendret styringsrente
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- – Boligprisutvikling som forventet
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Norges Eiendomsmeglerforbund 19. mai 2022
- Eksperten svarer: Bør man pusse opp boligen før den skal selges? 18. mai 2022
- NRK-P2 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Reiseradio 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 18. mai 2022
- Kjersti (26) ønsket å kjøpe bolig i Oslo , men endte opp i Lillestrøm 18. mai 2022
- NRK-P1 Østlandssendingen Morgen 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
- NRK-P2 Nyhetsmorgen i P2 og Alltid Nyheter 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no