Breddeformat Portrett Marianne

Selge smarthuset ditt? Dette må du tenke på!

Smarthuseiere må ta en avgjørelse før de skal selge boligen: «Skal jeg demontere og ta med utstyret, eller skal jeg selge det.» Husk å snakke med eiendomsmegleren, så du ikke får en overraskelse!

Mange putter nå en god del automatisering inn i boligene sine – såkalt smarthusløsninger. Men hva skjer når du skal selge boligen? Hva kan du ta med, og hva kan du la henge igjen? Her er en gjennomgang.

Utgangspunktet: Fastmontert skal være igjen

Utgangspunktet når du selger en bolig er at det som er fastmontert og spesialtilpasset skal være igjen i boligen. Dette følger av loven om boligsalg – avhendingsloven – paragraf 3-5.

Les mer: Hva følger med boligen når du selger den?

Men det er avtalefrihet her – det vil si at du som selger kan bestemme hva du vil ta med og ikke. Det vil si at du kan demontere og ta med deg noe som er fastmontert. Kravet er da at du sier fra på forhånd – med andre ord i salgsoppgaven. Derfor må du bestemme deg før du skal selge boligen, og ha en klar avtale med eiendomsmegleren.

Hva regnes som «fastmontert» og ikke?

I det følgende går jeg gjennom en del standard smarthusløsninger som selges i Norge i dag, og gir en vurdering av om dette er fastmontert eller ikke. Det vil si: Hvis noe står på «fastmontert-listen», må du og eiendomsmegleren gjøre en vurdering om du vil la det være igjen eller demontere det og ta det med. Se mer om dette nederst i artikkelen.

Les også: Slik velger du eiendomsmegler

Enkel lys og varmestyring

De enkleste lysstyringssystemene som Philips Hue, Belkin Wemo og MyDlink er systemer som selges i blant annet elektrostormarkeder. De er lette å sette opp, og lette å ta med seg. Disse systemene består stort sett av en styringsboks som er koblet til strøm og nettverket, og mottakere som ligger i lyspærene eller i egne kontaktknotter.

Disse systemene er ikke å regne som fastmonterte, men kan tas med av selgeren ved flytting. Pass bare på å sette inn vanlige lyspærer igjen i lampene!

Enkelt og vanlig: Philips Hue er et av de vanligste «små» systemene som ikke krever installatør. Senderenheten kobles til trådløsnettverket i huset og sender signaler direkte til Hue-lyspærene. Dette kan selgeren ta med seg etter løsørelisten. (Foto: Philips)

Lys og varmestyring som er installert av elektriker

Større lys og varmestyringssystemer må installeres av elektriker. Og når montøren har vært på besøk regner vi systemet for å være «fastmontert». Dermed skal det i utgangspunktet stå igjen i boligen.

Dette kan gjelde installerte systemer fra leverandører som xComfort, Futurehome, Gira og KnX.

Kjennetegn for at slike styringssystemer er fastmontert kan være:

  • Flere ting styres på en gang – lys, varme, lyd
  • Man bruke vanlige lysbrytere til styring av lys
  • Det er levert av installasjonsfirma/elektriker
Installatørene kommer: Kraftigere smarthusløsninger er montert inn av elektrikere, og dermed per definisjon «fastmontert» etter lovverket. Da vil det være montert inn styringsbokser som kobles sammen med lys, varme ol gjennom ledningsnett (og noen ganger trådløse enheter). Skal i utgangspunktet bli værende igjen i boligen. (Foto: Xcomfort)

Alarmsystemer

Mange hus har alarmsystemer. De regnes som fastmonterte, og skal bli stående igjen i boligen. Dette gjelder uansett om det bare er koblet direkte til alarmselskapet, eller om det er en del av en større smarthusløsning.

Elektroniske dørlåser/kodelåser

Disse er i utgangspunktet «fastmontert». Det gjelder uansett om man bare har touchpanel for åpning eller om man også har låsene koblet til alarmsystemet og en app-styring. Låsene er stort sett enkle å demontere, så hvis man vil ha de med, må man si fra før man legger ut boligen for salg.

Full styring: Installerte smarthusløsninger gir brukerne kontrollen over hele boligen med telefonen. Lys, varme, lyd, alarmer og sikkerhet kan kobles til å gi informasjonen. (Foto: Futurehome)

Innebygde lydsystemer, høyttalere i tak

Noen bygger inn høyttalere ol i tak og vegger. Slike høyttalere vil også være gjenstander er «fastmontert» etter loven. (Selv om forsterkeren og/eller styringssenhetene ikke trenger å være det).

Hvis man har lagt mye penger i slike høyttalere og vil ta de med, er det lurest å ta de ned før visning og selge boligen med «opplegg for integrert lyd.» Eventuelt at man bytter ut de veldig dyre høyttalerene med billigere høyttalere som monteres inn samme sted.

Husk elbil-laderen!  Elbil-laderen skal (egentlig) følge med boligen ved salg

«Ring hytta varm»

På hytter er det noen ganger installert systemer for å «ringe hytta varm». Dette kan være enkle «klosser» som står mellom kontakten og en varmeovn, eller bokser koblet til parafinovnene. Disse vil stort sett være løse og kan tas med. Men her gjelder installasjonspoenget: Er dette installert av montør, regnes det som fastmontert.

Også på hytter: Det finnes også smarthytteløsninger – for eksempel «ring hytta varm» løsninger. Dette er den vanligste sorten der en liten mottager plugges inn i kontakten mellom strømnettet og varmeovnen(e). En slik løsning kan selgeren ta med seg etter løsørelisten. (Foto: Adax)

Kan ta med, men er det lurt?

Vi skriver over at det som er fastmontert kan man som selger ta med. Men da må det altså skrives i salgsoppgaven. Og da kommer spørsmålet – er det lurt å ta dette med, eller er det lurt å selge det med boligen?

Det vil koste noe å demontere utstyret og få en montør til å sette det opp igjen. Dermed kan det være lurere å la utstyret bli stående i boligen og selge det som en fordel ved boligen. Men her som ellers vil det gjelde at man neppe får tilbake alle de pengene man har lagt inn i utstyret.

Ta en samtale med eiendomsmegleren om hva som er lurt å gjøre med boligen. Vær også tydelig på at du dokumenterer i en epost hva dere har blitt enige om, og at du kontroll-leser salgsoppgaven nøye, så teksten der er riktig.

Allemannseie: Elektro-stormarkedene landet over har nå mange av de enkleste smarthusløsningene for salg. Disse er stort sett trådløse og krever ikke installasjon. Dermed kan selger ta de med når han flytter. (Foto: Carsten Pihl)
Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Les mer her

[mc4wp_form id=»6105″]

Del artikkel