Regjeringen vil begrense AirBnb-utleie i leiligheter

Får Regjeringen som den vil, blir det bare lov å leie ut via AirBnB i 90 dager i året. I borettslag i maks 30 dager.

Av: Forbrukerrådgiveren for bolighandelen

Utleiebegrensningen for korttidsutleie kommer i endringer til eierseksjonsloven og borettslagsloven som regjeringen sendte ut 12. mai. Regjeringen foreslår utleiebegrensingene for å hindre det de kaller «leilighetshoteller»:

-Hovedprinsippet om at korttidsutleie er tillatt gjelder som før, men det er omfanget av korttidsutleie som nå reguleres, sier kommunalminister Monica Mæland i en pressemelding.

Maks 90 dager utleie i sameier

Hovedendringen kommer for eierseksjonsameier. Altså vanlige leiligheter som ikke er i borettslag eller aksjeleiligheter. Her foreslår Regjeringen at det skal være lov til å leie ut korttidsutleie via AirBnB eller andre plattformer i maks 90 dager i året.  Det betyr i praksis at man ikke kan ha utleieleiligheter som bare brukes til korttidsutleie.

Men man kan for eksempel leie ut boligen i 45 av 52 helger i året og fortsatt være innenfor regelverket.

Regjeringen legger frem to alternative forslag for sameier som vil tilpasse reglene: Det ene er at sameiet selv kan øke eller begrense reglene fra 60 til 120 dager. Alternativt er det foreslått at sameiet fritt kan endre lengden på begrensningen (men minst ha 60 dager), eller fjerne begrensningen helt.*

I begge tilfellene kreves det at to-tredeler av årsmøtets deltakere er enige.

Reglene gjelder bare når man leier ut hele boliger. Begrensningen vil ikke gjelde når man leier ut et rom i egen bolig.

Les også: Skatt på utleie i 2018 – slik er reglene

Rammer kun korttidsutleie

Leiebegrensningene på 90 dager rammer bare «korttidsutleie». Med dette mener man leieforhold som går over dager eller uker og har maks 30 dagers varighet.

Det vil med andre ord fortsatt være mulig å eie utleieboliger i eierseksjonssameier og leie disse ut hele eller lengre deler av året. Eller å leie ut egen bolig over 90 dager i året, fordi man for eksempel er på langtidsferie.

Utlån av boligen – altså at man låner ut boligen uten å ta betalt – rammes ikke av det nye forslaget.

Les også: Regjeringen vil at AirBnB rapporterer din utleie til Skatteetaten

30 dager utleie i borettslag

Regjeringen foreslår også å klargjøre reglene for borettslag. Der setter man en grense på 30 dager for utleie gjennom AirBnB.

Til nå er det slik at man må ha hatt godkjenning av styret for å leie ut via AirBnB.

Les mer: Leie ut hele borettslagsleiligheten på AirBnB? Kun hvis du har fått godkjennelse fra styret!

-Folk som bor i borettslag vil nå få en kjærkommen mulighet til leie ut boligen sin mens de for eksempel er på ferie. Mange mennesker opplever det som rigid når eieren ikke kan låne eller leie ut boligen sin for én uke eller to – uten å måtte søke styret om samtykke. Dette vil bety nye muligheter for de som bor i borettslag – uten at  brukereieprinsippet svekkes, sier kommunalminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Finn eiendomsmeglere nær deg. Se hele oversikten her!

[mc4wp_form id=»6105″]

*Endret 14.05.18 kl 19.33: Lagt til alternativet om muligheten for sameier til å velge seg bort fra begrensningen.

Del artikkel