Hvor mye kan jeg låne? Dette betyr «5 ganger inntekten»

Boliglånsforskriften slår fast at du ikke kan lån mer enn 5 ganger inntekten, og samtidig må du ha 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Men hva betyr dette i tall? Les dette i vår tabell!

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Hvor mye du kan låne reguleres av boliglånsforskriften som er gitt av regjeringen. Denne ble strammet inn for 2017. Nå kan du låne maks fem ganger inntekten, og samtidig må du ha 15 prosent egenkapital når du låner.

I tabellen nederst ser du hvordan dette slår ut for deg.

Låne maks fem ganger inntekten

Ditt samlede lån skal ikke være høyere enn fem ganger din brutto inntekt. Det betyr at hvis du har 500.000 kroner i inntekt, vil maksimalt lån kunne være 5 x 500.000 kroner = 2,5 millioner kroner.

Låne sammen – samlet inntekt

Regelverket er slik at hvis man låner sammen – for eksempel to samboere eller et ektepar – er det parets totale inntekt som skal regnes som utgangspunktet.

Les også: Kjøpe bolig sammen? Husk samboerkontrakt!

Gjelder for all gjeld – også studielån og billån

Pass på at det er den samlede gjelden som telles. Dermed går studielån, forbrukslån og billån inn i den totale lånesummen.

Du må ha 15 prosent egenkapital

Det er også et krav i låneforskriften om at du skal ha 15 prosent egenkapital. Har du for lite egenkapital, vil du uansett ikke få lånt fem ganger inntekten.

I tabellen under ser du hvilken egenkapital som kreves for ulike kjøpesummer, og hvordan dette henger sammen med inntektstallene.

Litt fleksibilitet hos bankene

Bankene har mulighet til å fravike reglene noe. For eksempel kan de fravike egenkapitaltkravet hvis du har veldig høy inntekt. Men bankene kan bare fravike reglene for 10 prosent av de innvilgede lånene. (Maks 8 prosent i Oslo).

Men: Bankene skal gjøre egne vurdringer

Pass på at tabellen under er «maksbeløpene». Bankene skal gjøre egne vurderinger av din økonomi, og måle om du har økonomi til å bære lånet. Blant annet skal de sjekke at du kan tåle en økning i renten på fem prosentpoeng.

Med andre ord: selv om renten på boliglån i dag er rett over to prosent, skal du kunne tåle at renten går opp til over 7 prosent. Dermed kan det være at du får tilbud om lavere lånesummer i banken fordi du har mye utgifter ellers.

Les også: De beste lånerentene i februar

 

[mc4wp_form id=»6105″]

Se hva boligprisene er der du bor!

Hva var boligprisene.
Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

Del artikkel