Følger lamper med boligen på overtakelsen?

 • Av: Redaksjonen
 • 27. november 2017
 • Forbruker

Hvilke lamper følger med boligen? Det er et spørsmål forbrukerrådgiveren for bolighandelen stadig får.

Av: Redaksjonen

«Hvilke lamper følger med boligen?» Dette spørsmålet dukker opp ukentlig, ja nesten daglig til meg som forbrukerrådgiver. Svaret er at det kommer litt an på. Her er oversikten.

SPØRSMÅL? Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for Bolig360.no. Vi svarer på spørsmål om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVARET: Når man selger en bolig, følger i utgangspunktet fastmontert, varig innredning med boligen. Dette står i loven om boligsalg – avhendingsloven § 3-5. I tillegg følger innredning som er spesielt tilpasset.

Les mer: Hva følger med boligen når du selger den 

Dette kan være litt utydelig når det gjelder lamper. Derfor har Norges Eiendomsmeglerforbund sammen med de andre eiendomsmeglingsorganisasjonene laget en «løsøreliste» som ofte brukes ved boligsalg. I denne løsørelisten er det et eget punkt om lamper.

Les mer: Løsørelisten finner du her 

Løsørelisten om lamper

I punkt 12 i løsørelisten står dette om lamper:

«12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med».

Deler vi opp denne listen, ser vil følgende:

Fastmonterte lamper som skal følge med

Etter løsørelisten skal følgende lamper henge igjen:

 • Kupler
 • Lystoffarmatur
 • Fastmontert spotlights
 • Oppheng og skinner med spotlights
 • Utebelysning
 • Hagebelysning

Som du ser, dette er lamper som man som oftest tenker på som «fastmontert», enten fordi de er veldig godt skrudd fast og/eller fordi de er montert inn som en del av innredningen. Innfelte spotlights i taket er et eksempel på det siste.

Et annet eksempel er lampene du ser øverst i artikkelen – hvis disse er montert opp i taket fra fast strømpunkt vil de stort sett regnes som fastmonterte og skal følge med boligen. Henger de på krok og har ledning til stikkontakt, vil de kunne tas med av selgeren. (Som utgangspunkt, man kan ta forbehold – se under.)

Lamper som kan tas med ved flytting

Videre sier listen at følgende lamper kan tast med av selgeren:

 • Vegglamper
 • Krokhengte lamper…
 • …herunder lysekroner
 • Prismelamper
 • …og lignende

Dette er lamper som enten henger løsere (fordi de bare henger på en krok), men også ofte har et mer personlig preg. Det siste kan gjelde lysekroner som mange regner som en del av «sitt innbo», og som de kan ta med seg.

Det er noen gråsoner her. Særlig er det knyttet til mer moderne lamper med spotlights som er skrudd opp i taket. De er skrudd fast og kan sees på som «fastmonterte spotlights», samtidig som dette ofte er lamper som selgeren har investert en del i, og gjerne vil ha med seg videre. Altså en lampe som kan komme inn under «og lignende» i oppramsingen over.

Følger lampen med boligen ved overtagelse

Fastmontert spot eller lysekrone? Denne lampen er et eksempel på lamper som kan volde problemer mellom selger og kjøper. Det lure man gjøre er å ta et klart forbehold, slik at det ikke blir diskusjoner

Tips til selgere: Ta unntak!

Selger kan avgjøre hva man selger med boligen ved å ta unntak i salgsoppgaven. Da sier man ha klart fra til potensielle kjøpere hva som følger med og ikke.

Derfor: Hvis det er lamper som er i gråsonen, er det lureste man gjør som selger å ta unntak. Ved å skrive i salgsoppgaven at «lampen over kjøkkenbordet følger ikke med» har kjøperne fått beskjed og selgeren kan ta den med seg.

Finn eiendomsmelger nær deg! Se vår store oversikt over NEF-meglere her!

Tips til kjøpere:

Hvis det er lamper man gjerne vil ha med boligkjøpet, kan man forsøke å legge inn dette som forbehold i budet. (Men det er ikke alltid selgerne vil godta dette forbeholdet. Da får man avgjøre hva som er viktigst, lampen eller boligen.)

Og husk: Lyspærene skal følge med!

Noen spør om dette også, men husk at lyspærene skal følge med de lampene som boligen overleveres med!

Ta kontakt med forbrukerrådgiveren for bolighandelen: Carsten Pihl. Ring på tlf 4000 01 02

Spørsmål: Har du spørsmål om lamper eller andre spørsmål knyttet til bolighandel? Ta kontakt med forbrukerrådgiveren for bolighandelen: Carsten Pihl. Du kan også sende inn spørsmål, trykk her for å se mer!

Print Friendly, PDF & Email

Søk i ordbok

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
post
page
job_listing
program
partner

NEF på kartet

Kontakt oss

Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo

Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt

RSS Ledige stillinger

 • En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.

Viktig når du redigerer profilen:

Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.

Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:

Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.

Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.

Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!

Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.

Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no