Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) støtter Eiendom Norges oppfordring til eiendomsmeglerforetakene om at salgsoppgaven skal være tilgjengelig når markedsføringen av boligen begynner. - Salgsoppgaven inneholder vesentlig informasjon om boligen, og det er svært viktig at denne gjøres tilgjengelig for interessentene på en slik måte og på et slikt tidspunkt at de får tid til å gå grundig gjennom denne før handel eventuelt inngås. Vi oppfordrer derfor…
Risikofylte transaksjoner – hva skal eiendomsmegler være oppmerksom på
- Av: Redaksjonen
- 21. november 2017
- Fagstoff

Noen transaksjoner innebærer større risiko og tvistepotensiale enn andre transaksjoner. Det er viktig at eiendomsmegleren er oppmerksom på risikoen tidlig i transaksjonen for å ta nødvendige forhåndsregler.
Av: advokatene/partnerne Line Ravlo-Losvik og Per Morten Christiansen, advokatfirmaet Selmer (bildet)
– De fleste transaksjoner går heldigvis nokså greit hva gjelder både due diligence, forhandlinger og gjennomføring, og vi i Selmer bisto aktører på 76 gjennomførte næringseiendomstransaksjoner i fjor som i det alt vesentlige gikk veldig greit, sier Line Ravlo-Losvik, partner i advokatfirmaet Selmer.
Blancoskjøtesakene og salg av del av en tomt
Noen transaksjoner kan imidlertid være utfordrende og medføre stor risiko for tap for de involverte partene.
– Et klassisk eksempel på en slik transaksjon er saker hvor kjøper eller kjøperselskapet ikke har eller får rettsvern for ervervet av eiendommen ved overtakelse, men ønsker å bruke såkalte blancoskjøter i ulike varianter for å spare dokumentavgift fortsetter Ravlo-Losvik.
Noen typiske eksempler på dette er salg av tomt hvor det skal bygges boliger som skal selges og overskjøtes når de er oppført, eller kjøp av selskap hvor rettsvern forventes etablert innen rimelig tid etter overtakelse, fortsetter hun. Et annet klassisk eksempel er salg av en del av en tomt. Den aktuelle delen må fradeles før rettsvern kan etableres tilføyer hun.
– I ytterste konsekvens kan selgers kreditorer beslaglegge hele eiendommen i disse sakene, noe som er stadfestet i flere dommer, senest av Høyesterett nå i år. Risikoen er reell, fremhever hun, – men kan begrenses. Spørsmålet blir da om risikoen kommer innenfor det som av den enkelte kjøper anses akseptabelt.
– Disse typetilfellene er også gjengangerne i utfordrende finansieringsstrukturer tilføyer Per Morten Christiansen, partner og kollega i advokatfirmaet Selmer som primært jobber med finansiering.
– I mange av disse strukturene opereres det med sikkerhetsstrukturer eller mangel på sådanne som kan være tvilsomme og som i ytterste konsekvens kan være ugyldige.
Mange tror feilaktig at tinglysing av sikringsobligasjon eller sikringspant verner kjøper mot at selgers kreditorer tar utlegg eller beslag i eiendommen som er ervervet. Dette er i beste fall upresist.
Les også: Videresalg av kontraktsposisjoner og skatt
Grunnvilkår for reell pantesikring
Selmeradvokatene fremhever at det er noen grunnleggende vilkår som må være oppfylt for at pantet skal være gyldig og for at pantet skal gi reell beskyttelse. For det første må selve pantet være gyldig etablert etter både aksjelovens og pantelovens regler, og det må ha rettsvern.
For det andre må pantet sikre et reelt krav.
Det er kun reelle og gyldige pengekrav som kan sikres av pantet. For det tredje må sikringen av kravet følge av en erklæring, avtale eller liknende. I mange tilfeller eksisterer det ikke et reelt krav eller koblingen mellom kravet og pantet mangler, og da kan pantsettelsen være verdiløs tilføyer de.
Line Ravlo-Losvik tilføyer at standardavtaler tilknyttet eiendomstransaksjoner ofte ikke oppfyller disse kravene når oppgjøret gjennomføres uten at rettsvern etableres og at det derfor må inntas særskilte reguleringer for å være sikret at disse grunnleggende vilkårene er oppfylt og pantet skal gi en reell beskyttelse.
– Når det gjelder gyldighetskravet så er det en grunnleggende lære som fastslår at krav i noe man selv eier bortfaller automatisk – såkalt konfusjon. Dersom kjøper får pant i den eiendommen han kjøper er det ikke sikkert at pantet er gyldig etter at overtakelse er gjennomført, sier Christiansen. Dette er det mange som ikke er oppmerksomme på, og problemstillingen er ikke avklart i rettspraksis så vidt vi er kjent med. Pantet bør derfor – om mulig – etableres til fordel for et annet selskap enn det som eier eiendommen etter overtakelse.
Risiko selv med gyldig pant
Selv med riktig og gyldig pant er ikke kjøper sikret fullt ut.
– Dersom selger går konkurs vil konkursboet automatisk ha pant på første prioritet for boomkostninger. Dette pantet er begrenset til ca NOK 735 000 per eiendom. Dersom en eiendom har flere gnr/bnr, eller eiendommen er seksjonert, så gjelder beløpsbegrensningen per eiendom, og beløpet kan bli betydelig tilføyer Ravlo-Losvik og Christiansen. – Denne risikoen er det ikke mulig å beskytte seg mot.
– En annen ulempe er at pantet ikke gir tilgang på eiendommen som sådan sier Christiansen. – Dersom eiendommen har steget i verdi – som den jo ofte gjør i utviklingsprosjektene – så har man da ingen beskyttelse for denne verdistigningen sier Ravlo-Losvik.
Kan løsningen være å etablere en forkjøpsrett eller løsningsrett som gir rett til å få ervervet eiendommen?
– Ja, det finnes mange konstruksjoner med bruk av skjøter, fullmakter, urådigheter, løsningsretter, pant og etablering av krav som gir en viss beskyttelse når de sees i sammenheng og benyttes riktig. Noen kjøpere velger derfor å benytte slike sikkerhetspakker, og tar da en kalkulert risiko. Beskyttelse mot boets legalpant får man imidlertid ikke uansett hvilken sikkerhetspakke man benytter fremhever Selmeradvokatene.
– Noen kjøpere er klar over den kalkulerte risikoen som de tar. Jeg har imidlertid sett mange eksempler på at partene i de involverte transaksjonene ikke er oppmerksomme på hvilken risiko som er involvert. Vi har gjennomført mange presentasjoner og holdt seminar om dette og tilbakemeldingene har vært at det er nyttig med påminnelse om det som avviker fra normale transaksjoner og som derfor krever særlig oppmerksomhet.
Om advokatfirmaet Selmer
Selmer er et av landets fremste fullservice forretningsadovkatfirmaer med 160 medarbeidere. Noe av det som skiller Selmer fra andre er at Selmer har en egen gruppe med revisorer og økonomer, som gjør at de kan tilby unik tverrfaglig rådgivning. Selmers eiendomsteam jobber med transaksjoner, eiendomsutvikling og enterprise. Teamet består av åtte partnere og totalt 27 dedikerte advokater og rådgivere som gjennom løpende bistand til ledene aktører og rådgivning i store eiendomsprosjekter har god innsikt i markedspraksis, praktisering av regelverk og kommersielle forhold som ofte forhandles. en totalleverandør for eiendomsaktørene.
Artikkelen stod første gang på trykk i Eiendomsmegleren nr 5-2017
Relaterte Artikler
-
Salgsoppgave skal være klar på markedsføringstidspunktet
-
Må jeg være med på dugnad?
Det er ingen dugnadsplikt, og du kan heller ikke bli ilagt gebyr for ikke å være med på dugnad. Se reglene om det norskeste av norske ord - "dugnad". Av: Carsten Henrik Pihl Dugnad ble for noen år tilbake kåret til Norges nasjonalord. Våren er tid for dugnad i borettslag, sameier, veilag og velforeninger. Dugnaden holdes for å få ryddet fellesarealer uten å måtte leie…
-
Skal utrede reklamasjonsfristen på nyoppførte boliger
Regjeringen har fått i oppdrag fra Stortinget om å utrede om reklamasjonsfristen på nyoppførte boliger skal økes fra fem til ti år, samt konsekvensene av en eventuell utvidelse. Dette var vedtaket som omhandlet forbrukerutfordringer på boligmarkedet, da Stortinget 21. april behandlet forbrukermeldingen "Framtidas forbrukar - grøn, smart og digital". I komiteebehandlingen av forbrukermedlingen var det flere temaer relatert til boligmarkedet som ble diskutert. Temaene…
-
Vær oppmerksom på disse lovendringene
Nytt år gir nye muligheter – også for lovgiver. Utover i 2016 kan vi vente flere spennende endringer. Av: Deloitte Advokatfirma I forrige nummer av Eiendomsmegleren kunne vi lese om den foreslåtte endringen i dokumentavgiftsregelverket som innebærer at fritak for dokumentavgift ved skattefrie omorganiseringer. Forslaget ble vedtatt og trer i kraft 1. januar 2016. Utover denne lovendringen, er det lite knyttet til eiendom som…
-
Hvordan skal eiendomsmegler håndtere «hemmelig bud»?
Flere meglere opplever at en budgiver i forbindelse med en budrunde, opplyser at budet skal holdes hemmelig. Dette krever aktsomhet fra eiendomsmegler. Her går fagsjef i NEF, Margrethe Røse Solli, gjennom hva som kreves. Av: Advokat og eiendomsmegler Margrethe Røse Solli, fagsjef i Norges Eiendomsmeglerforbund Det første en megler må gjøre når han mottar et slikt hemmelig bud, er å få avklart hva budgiver…
-
Hvorfor være MNEF?
De aller fleste eiendomsmeglere elsker yrket sitt. De bærer tittelen MNEF med stolthet. Rammevilkårene for norsk eiendomsmegling har aldri vært bedre, og eiendomsmeglere har aldri hatt bedre omdømme enn i dag. Eiendomsmegling er ansett som viktig for samfunnet fordi næringen bidrar til effektiv og trygg omsetning av fast eiendom, til lave transaksjonskostnader i en viktig del av norsk økonomi. Dette har ikke kommet av…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- Advokatfirmaet Henriksen & Co ANS
- Advokatfirma Homble Olsby
- SANDS advokatfirma
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Booknordics.com
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye veier til eie- alternative eiekonsepter i nybyggingsprosjekter
- To aktuelle saker fra Høyesterett
- NEF i Arendalsuka
- Hvordan skape fremtidsrettede og fleksible boliger?
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- STABILE PRISER I SOMMERVARMEN 6. juli 2022
- Boligprisene står stille i Tromsø 5. juli 2022
- Boligprisene har steget 11,1 prosent siden nyttår – veksten fortsetter 5. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 5. juli 2022
- - Trumfer neppe renteeffekten 5. juli 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no