Ervervsbegrensningen i eierseksjonsloven (esl.) § 23 ble med virkning fra 1. januar 2020 utvidet til å også omfatte indirekte erverv. I forlengelsen av dette har NEFs juridiske avdeling fått forskjellige spørsmål om rekkevidden av denne bestemmelsen, og i januar 2020 henvendte vi oss til Kommunaldepartementet for en tolkningsuttalelse. Da forslaget om en skjerping av ervervsbegrensningen var på høring, kommentere Norges Eiendomsmeglerforbund at bestemmelsen, slik…
Oppgjør mot tinglyst skjøte og ervervsbegrensningen i eierseksjonsloven § 23
- Av: Svein Strømnes
- 7. februar 2020
- Fagstoff, nyhetsbrev


Av: advokat MNA Nina Fodstad Skumsrud, fagsjef NEF
Den 1. januar 2020 trådte en del endringer i eierseksjonsloven (lov av 16. juni 2017 nr. 65) i kraft. En av disse endringene er den skjerpede ervervsbegrensningen i esl. § 23. Av bestemmelsen følger det at ingen, verken direkte eller indirekte, kan erverve mer enn 2 seksjoner i et eierseksjonssameie. Samtidig med endringen og skjerpingen i § 23, ble det også innført en ny bestemmelse i § 38, 2. ledd som gir styret mulighet til å pålegge erververen å selge en boligseksjon som er ervervet i strid med § 23. Denne sanksjonsmuligheten kommer til anvendelse der et brudd på ervervsbegrensningen ikke bli oppdaget før etter at et eierskifte er tinglyst.
Lovgiver erkjenner altså at det ikke alltid vil være enkelt å avdekke om et erverv er i strid med begrensingen, og at slike erverv kan finne sted.
Det forventes at man som eiendomsmegler er kjent med gjeldende regler, og som utgangspunkt må en eiendomsmegler være oppmerksom og i størst mulig grad forhindre at slike ulovlig erverv finner sted. Men – man kan se for seg sitasjoner der en eiendomsmegler ikke avdekker at det foreligger en relasjon som har som konsekvens at ervervet er i strid med § 23. Når skjøtet sendes til tinglysing forholder Kartverket seg i utgangspunktet til kjøpers egenerklæring, men om Kartverket avdekker at de opplysningene som er gitt i erklæringen er ukorrekte, vil skjøtet bli nektet tinglyst.
For eiendomsmeglerne oppstår det her et spørsmål om og i hvilken grad en megler kan foreta oppgjør dersom Kartverket avdekker at ervervet er i strid med esl. § 23, og i forlengelsen av det nekter tinglysing av skjøtet.
Vår oppfatning, som også er drøftet med Finanstilsynet, er at man i slike tilfelle må kunne benytte seg av unntaket fra emgll. § 6-9 slik dette fremgår av eiendomsmeglingsforskriften § 6-5. Bestemmelsen lyder:
Megler kan fravike bestemmelsen i eiendomsmeglingsloven § 6-9 tredje ledd første punktum der kjøper og selger har inngått avtale om dette, forutsatt at forhold på kjøpers side hindrer etablering av rettsvern innen rimelig tid.
For å kunne benytte seg av dette unntaket og gjennomføre oppgjør til selger tross manglende rettsvern, kreves altså at «kjøper og selger har inngått avtale om dette».
En avtale om kjøp inngås på bakgrunn av og i tråd med de opplysninger som gis i salgsoppgaven, og i forlengelsen av dette er vårt råd at man benytter en tekst allà følgende i salgsoppgavene:
Ingen kan direkte eller indirekte erverve mer en to boligseksjoner i et boligsameie jf. eierseksjonsloven § 23. Dersom et erverv har funnet sted i strid med eierseksjonslovens regler kan Kartverket nekte overskjøting. Dersom overskjøting blir nektet, er kjøper likevel forpliktet til å gjennomføre handelen med selger, og oppgjør til selger vil finne sted tross manglende overskjøting.
Dersom en slik tekst er inntatt i salgsoppgaven og Kartverket senere nekter tinglysing av skjøtet som følge av at de avdekker at ervervet er i strid med § 23, anses partene for å ha avtalt å fravike emgll. § 6-9. Megler vil i et slikt tilfelle altså kunne gjennomføre oppgjør til selger uten hensyn til kjøpers manglende rettsvern.
Den som har ervervet seksjonen i strid med forbudet vil i et slikt tilfelle – frivillig eller etter pålegg som nevnt innledningsvis – måtte selge seksjonen videre til noen som lovlig kan erverve den.
Relaterte Artikler
-
Eierseksjonsloven § 23 – tolkningsuttalelse fra kommunaldepartementet
-
Tolkningsuttalelse om eierseksjonsloven § 7 - forbud mot seksjonering over flere matrikkelenheter
Eierseksjonslovens utgangspunkt er at en seksjonering bare omfatter én grunneiendom, festegrunn eller anleggseiendom. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i en tolkningsuttalelse fra september 2018 svart på spørsmål om utkraginger i bygningsmasse som strekker seg utover nabogrensen og altså inn over en annen matrikkelenhet, vil være til hinder for seksjonering i et planlagt eierseksjonssameie. Det fremgår av departementets uttalelse at departementet mener det ikke er generelt…
-
Veilederen til den nye eierseksjonsloven
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har utgitt en veileder til den nye eierseksjonsloven. Veilederen tar i all hovedsak for seg lovens offentligrettslige regler; altså reglene som regulerer hvordan eierseksjoner opprettes, vilkårene for seksjonering og reseksjonering. Veilederen er ment som hjelpemiddel for de som arbeider med seksjoneringssaker i kommunene, på Svalbard, hos fylkesmennene og hos tinglysingsmyndigheten (Kartverket), men vil naturligvis også være av interesse for eiendomsmeglere som…
- Pro & contra-oppgjør
Ved overtagelsen av en bolig gjøres et "pro &contra" oppgjør der selger og kjøper gjør opp for løpende utgifter ved eiendommen, slik som husleie, fellesutgifter mm. Pro & contra betyr for og mot. Betegnelsen beskriver det oppgjør eiendomsmegleren setter opp for kjøper og selger der løpende utgifter ved eiendommen fordeles mellom dem etter avtale. Aktuelle poster til fordeling i et pro & contra-oppgjør kan…
-
Endringer i borettslag-og eierseksjonsloven om legalpanterett
Borettslag og sameier skal nå sikres bedre mot å tape penger dersom en sameier eller andelseier ikke gjør opp for seg. I statsråd 2. desember 2016 sanksjonerte regjeringen Stortingets vedtak av 22. november 2016 til lov om endringer i borettslags- og eierseksjonsloven. Endringene omhandler omfanget av legalpanteretten. Endringsforslaget var på høring våren 2016, og NEF innga høringssvar hvor vi støttet forslaget. Stortinget vedtok enstemmig…
-
Støtter forslaget om å skjerpe ervervsbegrensningen
Norges Eiendomsmeglerforbund uttrykte i dagens stortingshøring sin støtte for å skjerpe ervervsbegrensningen i eierseksjonsloven. Under Kommunalkomiteens høring om forslag til ny eierseksjonslov (Prop. 39 L (2016-2017)) i februar 2017, påpekte Norges Eiendomsmeglerforbund utfordringen med at ervervsbegrensningen - slik den i dag er formulert - er enkel å omgå ved bruk av stråmenn og stråmannsselskaper, og dermed kan uthule sameierdemokratiet. NEF foreslo under høringen i…
Min NEF
NEF regelverk
Flere fordeler i NEFs fordelsprogram
- Advokatfirma Arntzen de Besche
- Advokatfirmaet Grette
- SANDS advokatfirma
- Advokatfirma Homble Olsby
- Autogear
- Autozeek elektronisk kjørebok
- Avis Bilutleie
- Bertel O. Steen – Mercedes-Benz / Smart / Peugeot / Citroën / DS / Opel / Kia
- BMW
- Dine Penger
- Eurocard
- Falck Redning
- Hotel Continental
- Jaguar / Land Rover
- Kredinor
- Skattebetalerforeningen
- Smarthotel
- TRYG Forsikring
- Universitetsforlaget
- Verisure
For meglere
- Innmeldingsskjema
- Få ekstra stort utbytte med MNEF Pluss! En fordelaktig tjeneste for deg som allerede er MNEF og ønsker mer ut av medlemskapet
- Tilbud til fullmektiger
- Tilbud til studenter
- Fordeler
- Spar penger ved å bruke NEFs fordelsprogram!
- NEF regelverk
- Vilkår
- Styret og lokalforeningsledere
- Utmerkelser fra NEF
- NEF-HELP stipendet
- Proptech-2020
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hollingen gjenvalgt som styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Reviderte leiekontraktsmaler er lansert
- Uendret styringsrente
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- – Boligprisutvikling som forventet
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- Eksperten svarer: Bør man pusse opp boligen før den skal selges? 18. mai 2022
- NRK-P2 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Reiseradio 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- NRK-P1 Dagsnytt 18.05.2022 09:00 18. mai 2022
- Norges Eiendomsmeglerforbund 18. mai 2022
- Kjersti (26) ønsket å kjøpe bolig i Oslo , men endte opp i Lillestrøm 18. mai 2022
- NRK Alltid Nyheter Alltid Nyheter 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
- NRK-P1 Østlandssendingen Morgen 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
- NRK-P2 Nyhetsmorgen i P2 og Alltid Nyheter 18.05.2022 07:03 18. mai 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no