Boligprisene i Norge falt i gjennomsnitt med 0,5 prosent i november 2024, men korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,4 prosent.
Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 6,3 prosent, viser statistikken fra Eiendomsverdi, Eiendom Norge og Finn.no
– Det har vært en like sterk november i bruktboligmarkedet som det har vært en svak november i nyboligmarkedet. Årstrenden har vært spesielt sterk i byer som Stavanger og Bergen. Samtidig ser vi at tilbudssiden faller nasjonalt etter mange bruktomsetninger i høst. Det meste av kjøpekraften går til bruktmarkedet og mange er aktive nå fordi de frykter at boligprisene vil stige mye over nyttår, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
– NEFs foreldrehjelpsundersøkelse viser at svært mange får hjelp av familien for å komme inn i boligmarkedet. Med markedets forventning om tilbudsunderskudd og prispress på nyåret er det grunn til å anta at mange foreldre har stresset ekstra denne høsten for å hjelpe barna sine mens det ennå er et godt tilbud av boliger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
I november ble det solgt 7.256 boliger i Norge, noe som er 8 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023.
Så langt i år er det solgt 95.540 boliger i Norge, noe som er 8,3 prosent flere enn i samme periode i 2023.
I november ble det lagt ut 6.536 boliger for salg i Norge, noe som er 5,5 prosent flere enn i samme måned i 2023.
Så langt i år er det lagt ut 104.038 boliger for salg i Norge, noe som er 3,1 prosent flere enn i samme periode i 2023.
– Betydningen av foreldrebanken blir
Regjeringen ved finansminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen, presenterte onsdag morgen at de vil justere utlånsforskriften. Dette tror NEF vil slå positivt ut på boligmarkedet.
– Finansministerens beslutning om å senke egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent og samtidig vektlegge betjeningsevne høyere ved å legge bedre til rette for fastrenteavtaler og individuelle vurderinger blant annet for barnefamilier, er en gledelig nyhet for førstegangskjøpere som ikke har tilgang på foreldrehjelp. Dette er en betydelig lettelse av kapitalkravet for husholdninger med vanlige inntekter og god betjeningsevne, men hvor høy husleie og løpende utgifter gjør det vanskelig å spare 15 prosent egenkapital. Betydningen av foreldrebanken blir med dette noe mindre i boligmarkedet, sier Carl O. Geving.
– Selv om senkningen av egenkapitalkravet på kort sikt kan bidra til vekst i bruktboligpriser, tror vi at dette grepet vil utløse økt etterspørsel etter nye boliger og dermed få i gang flere byggeprosjekter. På lengre sikt vil økt boligbygging virke prisdempende fordi boligforsyningen vil mer balansert. Det var nødvendig å gjøre dette grepet nå for å skape et mer funksjonelt boligmarked på sikt, avslutter Geving.