Gjenboer

Gjenboer er et begrep som ofte brukes i salgsannonser og salgsoppgaver. Da ofte som «ingen gjenboere». Det betyr som oftest at det ikke er noen som har innsyn inn i boligen. Men begrepet gjenboer har flere betydninger.

Gjenboer betyr egentlig de som bor på andre siden av en vei, sti eller lignende, og som ikke har felles grense med tomten til den boligen man omtaler.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02

«Ingen gjenboere» brukt i salgsoppgaver

Den mest brukte betydningen er den man finner i salgsoppgaver og boligannonser (slik som i bildet øverst på siden). I boligannonser ser man ofte begrepet «ingen gjenboere» brukt. Med dette menes at det ikke er noen som har innsyn inn i boligen.

I disse tilfellene er «gjenboere» stort sett brukt om innsyn. Det betyr at det kan være bygninger på andre siden av gaten, men at de som bor der ikke har innsyn til den boligen som selges. For eksempel fordi leiligheten som omtales ligger vesentlig høyere enn leilighetene i blokken på andre siden av gaten.

Les også: Papirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe bolig!

(Og når «ingen gjenboere» brukes i salgsoppgaven, brukes begrepet uavhengig av om det er grenser mellom den boligen som selges, og de andre boligene som ikke har innsyn. Det kan for eksempel være felles grense, eller man omtaler forholdet til andre blokker i samme borettslag eller sameie.)

Har du spørsmål om innsyn eller boligen forøvrig når du er på visning – snakk med eiendomsmegleren!

Les også: Sjekkliste for visning i leilighet

Ingen gjenboere: Begrepet «ingen gjenboere» brukes i salgsoppgaver når ingen har innsyn inn i leiligheten eller huset fra boligene rundt.

Gjenboere skal ha nabovarsel ved byggesaker

Gjenboere er faktisk nevnt i lovverket. Det er i reglene om nabovarsel knyttet til plan og bygningsloven. Her er reglene slik at både naboer (altså de med felles grense) og de som er gjenboere (med andre ord de som bor på andre siden av veien) skal varsles.

Reglene står i plan- og bygningslovens paragraf 21-3, og er nærmere forklart i sakbehandlingsforskriften (SAK 10) § 5-2.

Les også: 7 ting du kan bygge uten søknad

Gjenboere
Gjenboere: Skal man bygge, skal det gis nabovarsel til de som bor på andre siden av gaten, selv om disse ikke er naboer med felles grense. Det er fordi plan- og bygningsloven sier at også gjenboere skal varsles.

Les også:

[mc4wp_form id=»6105″]