NEF har fått gjennomslag for endringer på eiendomsmeglerstudiet på BI.
På årets landsmøte ble det som kjent foreslått endringer i styrets forslag til visjon, hovedmål og delmål, de såkalte Mål for Norges Eiendomsmeglerforbund perioden 2024 – 2026.
Forslaget ble fremmet av NEF Oslo og Akershus på vegne av Peder Raknes og Gunnar Krogsveen, og lød som følger:
«NEF skal arbeide for en relevant utdanning av høy kvalitet ved de ulike studieinstitusjonene. NEF skal stille krav om at kommunikasjon mellom mennesker tas inn som fag i utdannelsen som eiendomsmegler.»
Videre ble det foreslått at
«NEF skal arbeide for å heve kvalitetskravene til obligatorisk etterutdanning. Kommunikasjon og forhandlingsteknikk skal være en del av den poenggivende etterutdanningen.»
Forslagene ble enstemmig vedtatt.
NEFs arbeid for å følge opp vedtaket
– Styret og administrasjonen har jobbet godt etter landsmøtet og ligger foran skjema, sier styreleder Randi H. Hollingen.
– Strategien har vært å få BI med på endringene, og deretter få de statlige lærerstedene til å følge ettersom de historisk langt på vei pleier å innrette seg etter BIs studieplaner.
– I møter mellom den faglige ledelsen ved BI og NEF, hvor NEF har vært representert med administrerende direktør Carl O. Geving, juridisk direktør Cecilie Eide Knudsen og meg selv, har NEF møtt stor forståelse for ønsket om en endring i utdanningen, sier Hollingen.
Parallelt har BI også hatt samtaler med Finanstilsynet for å avstemme deres syn og ønsker.
Prosessen har munnet ut i konkrete forslag som først ble presentert for Advisory Council for Bachelor i eiendomsmegling, jus og økonomi (tidligere FREMS), og deretter for BIs Programkomite. Både i Advisory Council, hvor representanter for NEF, NEF Ung, studentene, Eiendom Norge og byggebransjen og BI sitter, og i Programkomitéen, hvor de samme forannevnte sitter, i tillegg til de faglige lederne på BIs fire avdelinger, har forslaget blitt mottatt med akklamasjon.
Hva er nytt?
Studentene på BIs Bachelor i eiendomsmegling, jus og økonomi (eiendomsmeglerstudiet) skal etter gjeldende studiemodell velge 6 valgkurs med total 45 studiepoeng. Valgkursene skal tas på 4. og 5. semester. Til sammenligning måtte hadde studentene på gammel modell kun ett valgkurs på 7,5 studiepoeng. Studentene ble den gangen anbefalt å ta kurset Personlig økonomi.
– Dette gir en reell mulighet for at den enkelte student kan skreddersy sin egen bachelorgrad, og sette sin egen profil på utdanningen», sier Associate Dean på eiendomsmeglerstudiet, Paul Henning Fjeldheim
Etter samtaler med NEF og Finanstilsynet, har Fjeldheim, kommet til at BI bør anbefale studenter som ønsker å en fremtid som eiendomsmeglere å ta følgende valgkurs med tilhørende begrunnelse:
- Kommunikasjon for ledere og organisasjoner (7,5 stp.)
Kurset anbefales i samsvar med vedtak på Norges Eiendomsmeglerforbunds landsmøte 2024 om at kommunikasjonskurs skal tas inn som en del av eiendomsmeglerstudiet - Salgsledelse og personlig salg (15 stp.)
- Personlig økonomi (7,5 stp.)
- Sosiale medier og nettverk (7,5 stp.)
- Finansregnskap og regnskapsanalyse (7,5 stp.)
Kurset anbefales etter oppfordring fra Finanstilsynet (kurset var tidligere et obligatorisk programkurs)
Studenter som ønsker en kvalifisering til et masterstudium på BI vil være bundet til å ta nærmere definerte valgkurs avhengig av hvilken retning man ser for seg videre. F.eks. vil studenter som ønsker seg videre på siviløkonom-studiet måtte velge valgkursene Statistikk (7,5 stp.), Metode og statistisk dataanlayse (7,5 stp.) og Finansregnskap og regnskapsanalyse (7,5 stp.) Fjeldheim har imidlertid besluttet også disse studentene bør ta følgende valgkurs:
- Kommunikasjon for ledere og organisasjoner (7,5 stp.)
- Finansregnskap og regnskapsanalyse (7,5 stp.)
- + valg mellom øvrige anbefalt valgkurs iht. listen ovenfor
BI anbefaler m.a.o. samtlige studenter på Bachelor i eiendomsmegling, jus og økonomi å ta valgkurset Kommunikasjon for ledere og organisasjoner.
– Både Norges Eiendomsmeglerforbund og Finanstilsynet har kommet med konkrete anbefalinger når det gjelder hvilke valgkurs studentene bør ta, og disse anbefalingene er støttet av BI, Associate Dean og studiets Advisory council, og anbefalingen er tydelig kommunisert til studentene», sier Fjeldheim.
Hva betyr endringen?
BI har forsikret oss om at valgkursene i kommunikasjon og ledelse vil være praktisk rettet med forankring i praktisk eiendomsmegling. De nevnte fagene vil m.a.o. ikke være spesielt akademiske. Samtidig har de også forsikret oss om at de grunnleggende fagene i praktisk eiendomsmegling, jus og økonomi vil være intakte. Dette et viktig for å sikre at vi fortsatt har bachelorgrad i eiendomsmegling, og ikke vanner ut den gode utdanningen som i så mange år har tjent oss som bransje.
– Vi ser også en trend hvor stadig flere foretak ansetter faglig sterke eiendomsmeglere som saksbehandlere og back office, for å sikre kvaliteten i alle ledd av oppdraget. Dette tror vi er en fornuftig utvikling, som underbygges av et studium som legger til rette for å velge mer praktisk rettete fag for de som vil jobbe som salgsmeglere, og mer akademiske fag for de som vil jobbe som saksbehandlere og meglerstøtte, sier administrerende direktør, Carl O. Geving.
Veien videre
Selv om eiendomsmeglerstudiet på BI nå er endret i tråd med landsmøtevedtaket, vil selvfølgelig styret og administrasjon fortsette arbeidet med å få de øvrige lærerstedene til å bli med på endringene. Vi er imidlertid optimistiske, og har som målsetning å få på plass møter med disse i løpet av kort tid.
For øvrig nevner vi at det engelske navnet på BIs eiendomsmeglerstudie er endret. F.o.m. våren 2024 er nytt engelsk navn Bachelor in real estate, law and business.