• Høringer
NEF-Illu-Aktuelt-Pressemeldinger

NEFs høringssvar i forbindelse med forslag til ny forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvaltningsregistrerte aksjer

NEF har sendt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet i forbindelse med departements forslag til ny forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer på høring. Forslagene er en del av regjeringens arbeid med å sikre større åpenhet om aksjeeiere. Det har vært en betydelig teknologisk utvikling siden dagens forskrift om innsyn i aksjeeierboken ble vedtatt i 1976, og departementet foreslår derfor en ny forskrift for å gjøre det enklere å få tilgang til aksjeeierinformasjon.

Les hele NEFs høringssvar under.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser til departementets høringsbrev av 3. juni i år med tilhørende høringsnotat.

NEF er profesjonsforbundet for eiendomsmeglere, meglere og advokater som arbeider med eiendomsmegling. Forbundet ble stiftet 12. desember 1932, og våre medlemmer har i over 90
år bidratt til trygg bolighandel. NEF har i dag over 4000 medlemmer og tilknyttede.

Åpenhet er viktig, både på generelt grunnlag, men også konkret for blant annet å avdekke
økonomisk kriminalitet. Åpenhet er også avgjørende for at aktører som f.eks. eiendomsmeglere, som er underlagt Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (hvitvaskingsloven), på en enkel og effektiv måte kan oppfylle de forpliktelsene som følger av loven.

NEF støtter deler av departementets forslag til ny forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvaltningsregistrerte aksjer. NEF understreker imidlertid at forslaget alene ikke er tilstrekkelig til å gi rapporteringspliktige nødvendige verktøy til å oppfylle forpliktelsene etter hvitvaskingsloven. Full tilgang til Register over reelle rettighetshavere samt en harmonering av begrepet «reelle rettighetshavere» er også nødvendig.

NEF støtter forslaget om at innsyn i aksjeeierboken og aksjeeierregisteret skal gis kostnadsfritt. Forslaget bør imidlertid presisere at innsynsbegjæringer som følge av lovpålagte forpliktelser alltid skal være kostnadsfritt, uavhengig av antall henvendelser.

NEF støtter også forslaget om at innsyn skal gis innen tre virkedager fra innsynskravet ble mottatt av selskapet. Denne fristen bør imidlertid også gjelde uavhengig av antall henvendelser ved begjæring om innsyn fra rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.

NEF støtter også forslaget om at selskapet skal opplyse om eventuelle endringer i aksjeeierboken fra tidspunktet fra begjæringen og frem til innsyn gis.

Når det gjelder innsyn i eiere av forvalterregistrerte aksjer er NEF kritiske til at eiendomsmeglere og eiendomsmeglerforetak potensielt skal bli påført betydelige kostnader for kunne oppfylle lovpålagte plikter etter hvitvaskingsloven. Dersom åpenhet og målet om å forebygge og avdekke hvitvasking og terrorfinansiering er ønskelig, bør innsynsbegjæringer fra rapporteringspliktige, når dette skulle være relevant og nødvendig, være kostnadsfritt.

NEF er for øvrig kritisk til at det i forskriften ikke foreslås sanksjoner ved brudd på forskriftsbestemmelsene som er foreslått.

Med vennlig hilsen

Carl O. Geving, Adm. dir.

Cecilie Eide Knudsen, advokat MNA, juridisk direktør

Del artikkel