Boligprisene november 2017

Boligprisene for november: Lavere priser, men flere solgte boliger enn i fjor.

Boligprisene synker fortsatt i november og salgstiden går opp. Men det ble solgt flere boliger enn i november i fjor.

Boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Finn.no og Eiendomsverdi ble presentert tirsdag 5. november. Prisene gikk ned med 1,1 prosent viser tallene.

Fallet i november er noe høyere enn det vanlige fallet som kommer i november måned.

-November er som normalt en svak måned i boligmarkedet, men omsetningen er god og kjøpere og selgere finner hverandre til et prisnivå som begge parter kan leve med. Vi tror derfor at det meste av prisfallet er tatt ut, og forventer en mer normal utvikling i boligåret 2018, kommenterer NEFs administrerende direktør Carl O. Geving.

Flere boliger solgt enn i 2016

Statistikken viser at det ble solgt 7.171 boliger i november 2017. Dette er 1,8 prosent høyere enn i november i 2016. Samtidig er gjennomsnittstiden for salg gått opp fra november i fjor. Snitttiden for salg var på 46 dager i november 2017, dette er ti dager lenger enn november i 2016.

-Forutsatt at norsk økonomi utvikler seg positivt i tråd med forventningene til sysselsetting, inntekt og rente er det all grunn til å tro at husholdningenes forventninger til boligmarkedet vil styrke seg. Det vil påvirke boligprisene positivt. Mange interessenter har sittet på gjerdet i håp om at boligprisene skal falle mye, nå ser vi tegn til at konkurransen om objektene tiltar og dermed vil balansen mellom kjøpere og selgere bedres, kommenterer Carl O. Geving.

Ned av gjerdet: – Mange interessenter har sittet på gjerdet i håp om at boligprisene skal falle mye, nå ser vi tegn til at konkurransen om objektene tiltar og dermed vil balansen mellom kjøpere og selgere bedres, kommenterer Carl O. Geving.

Sprikende informasjonsbilde

Carl O. Geving er også opptatt av at det er mye sprikende informasjon om boligmarkedet for tiden. Dette gjør det vanskelig for forbrukerne å orientere seg:

-NEF har tidligere påpekt at informasjonsbildet i boligmarkedet i år har vært sterkt preget av spekulasjoner og desinformasjon. Det fremstår som useriøst når fremtredende økonomer i ett og samme intervju spår prisfall i mange år, men samtidig tar forbehold om at vi allerede kan ha nådd bunnen av prisfallet, kommenterer Carl O. Geving, og peker på at forbrukerne sliter med å tolke informasjonen som kommer:

-Både selgere og kjøpere settes i en vanskelig situasjon når faglige autoriteter leker med fakta på denne måten, sier Geving.

 

Slik utviklet prisene seg:

Dette var prisutviklingen i noen norske byer siste måned og siste 12 måneder i parentes.

  • Oslo: – 0,5 % (-4,4 %)
  • Bergen: -1,3 % (-3,7 %)
  • Trondheim: -1,3 % (-1,3 %)
  • Stavanger: -0,5 % (0,9 %)
  • Kristiansand: -0,8 % (-1,3 %)
  • Tromsø: -1,3 % (-0,5 %)

 

 

Se mer: På våre forbrukersider Bolig360.no finner du stor boligprisoversikt hvor du kan se hva boligene ble solgt for.

Del artikkel