Hytteprisene påvirkes av nærhet til fjell, sjø, bilvei og innlagt vann. Det viser en undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund.
Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen
Beliggenheten er den viktigste faktoren når nordmenn skal velge hytter. Det mener norske eiendomsmeglere. I en undersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund gjorde i juni 2017 mente 75 prosent av eiendomsmeglerne som svarte på undersøkelsen at nærhet til sjø hadde stor betydning.
For fjellhytter er det nærhet til fjell som gjelder, 46 % av eiendomsmeglerne mente at nærhet til fjellet har stor eller svært stor betydning.
Og når etterspørselen går opp, da går hytteprisene for disse hyttene også opp.
Ønsker bilvei
Bilvei helt frem er også noe som påvirker etterspørselen – og dermed også hytteprisene. 65 prosent av eiendomsmeglerne mente dette hadde stor eller svært stor betydning. I motsatt ende finner vi at nærhet til offentlig kommunikasjon ikke er så viktig. 50 prosent av eiendomsmeglerne mente dette hadde liten eller svært liten betydning.
Det er også verdt å merke seg at renoveringsbehov i liten grad påvirker etterspørselen etter hytter.
-Listen gir kjøpere en indikasjon om hvor de kan vente seg mest konkurranse. Jo flere av faktorene som er oppfylt, jo høyere kan man anta at konkurransen om hytta blir og dermed blir prisen høyere, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver hos Norges Eiendomsmeglerforbund.
Eiendomsmeglerne ble spurt: I hvilken grad påvirker følgende faktorer etterspørselen i fritidsmarkedet?
Følgende faktorer har stor eller svært stor betydning for etterspørselen og hytteprisene:
- Strand eller sjønær beliggenhet 75 %
- Bilvei helt frem 65 %
- Omgivelsene 64 %
- Innlagt vann 58 %
- Reisetid 50 %
- Nærhet til fjell 46 %
- Høy standard 35 %
- Standard som en permanent bolig 22 %
- Mange sengeplasser 21 %
(Tallene viser hvor mange av eiendomsmeglerne i undersøkelsen som mente at disse faktorene har stor eller svært stor betydning for etterspørselen.)
Følgende faktorer har liten eller svært liten betydning for etterspørselen:
- Nærhet til offentlig kommunikasjon 50 %
- Gjestehus/anneks 31 %
- Nærhet til nabo 23 %
- Renoveringsbehov 22 %
(Tallene viser hvor mange av eiendomsmeglerne i undersøkelsen som mente at disse faktorene har liten eller svært liten betydning for etterspørselen.)
Tallene kommer fra undersøkelsen «Meglerinnsikt» som er en spørreundersøkelse blant Norges Eiendomsmeglerforbunds medlemmer, og gjennomføres kvartalsvis. Tredje utgave for 2017 ble tatt opp i juni/juli 2017, 274 respondenter.)
Finn ut hva hyttene koster i ditt område i vår oversikt:
Husk å sjekke hytta nøye
Husk å sjekke hytta nøye teknisk. Både ved å sjekke hytta selv, og ikke minst lese taksten. Hytter både på fjellet og ved sjøen står ofte mer værhardt til enn boliger, så det kan være slitasje man må fikse. Det er viktig å ikke la seg blende av solskinn, men å sjekke om sydveggen trenger et ekstra strøk beis, og forsikre seg om at nordveggen ikke har fuktskader nederst.
Husk også å se om det faktisk følger strandrett eller bryggerett med hytta hvis den er ved vann eller sjø. Og sjekk veiretten! Dette skal være omtalt i salgspapirene, så det er viktig å lese de nøye!
Syv viktige punkter å sjekke når du ser på hytte på fjellet
Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?
Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.
Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.
Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!
Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.
Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?
Sjekk solforholdene! Når vil påskesolen treffe terrassen? Det finnes en app for slikt! Les mer her!
Og et par tips til på tampen:
- Det er også lurt å sjekke om det er eiendomsskatt i kommunen og hvor stor den er.
- Spør også om hva som følger med hytten. Noen hytter selges med innbo, les da nøye om alt er med, eller om selger likevel tar med noe. Les mer om løsøre og innbo
- Husk også at finansieringen må være i orden! Les mer: 9 viktige ord å kunne i budrunden
[mc4wp_form id=»6105″]