• Høringer
NEF-Illu-Aktuelt-Pressemeldinger

09- 24 – Høringssvar – endringer i forskrift til lov om register over reelle rettighetshavere

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser til departementets høringsbrev av 3. september i år med tilhørende høringsnotat.

NEF er profesjonsforbundet for eiendomsmeglere, meglere og advokater som arbeider med eiendomsmegling. Forbundet ble stiftet 12. desember 1932, og våre medlemmer har i over 90 år bidratt til trygg bolighandel. NEF har i dag over 4000 medlemmer og tilknyttede.

NEF støtter, og er glad for, forslaget om at eiendomsmeglere og eiendomsmeglingsforetak skal ha samme tilgang til opplysningene i register over reelle rettighetshaver som øvrige rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.

NEF stiller imidlertid spørsmål ved hvorfor eiendomsmeglere og eiendomsmeglingsforetak, som rapporteringspliktig med hjemmel i hvitvaskingsloven § 4 annet ledd bokstav d, ikke skal omfattes av unntaket i forskriftens § 3-9 femte ledd.

NEF understreker også at forslaget alene ikke er tilstrekkelig til å gi rapporteringspliktige nødvendige verktøy til å oppfylle forpliktelsene etter hvitvaskingsloven. En harmonering av begrepet «reelle rettighetshavere», tilstrekkelig og effektivt innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer, samt tilgang til folkeregisteret er også nødvendig.

Med vennlig hilsen

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Carl O. Geving                                                                        Cecilie Eide Knudsen

Adm. dir.                                                                                advokat MNA, juridisk direktør

                                                                              

Del artikkel