bolig-stavanger

Beskjeden boligprisstigning i april

April ga 0,5 prosent oppgang i boligprisene på landsbasis. Sterkest var prisutviklingen i områdene rundt Oslo.

Boligprisstatistikken fra EiendomNorge, Eiendomsverdi og Finn.no ble presentert torsdag 4. mai. Den viser at boligprisene på landsbasis nå er 10,7 prosent høyere enn for 12 måneder siden, forteller pressemeldingen til EiendomNorge.

Moderasjon er godt nytt

-Det er god nyhet at vi når får en klar moderasjon i boligprisutviklingen. Mens boligmarkedet i 2016 var preget av uvanlig store regionale forskjeller med tilbudsunderskudd og ekstrem prisutvikling i pressområdene, har 2017 alle tegn til å bli et år preget av bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, kommenterer Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

Stiger mest rundt Oslo

Slik er prisstigningen i ulike markeder i april 2017:

  • Oslo: +0,6 %
  • Bergen: -0,3 %
  • Stavanger: +0,1 %
  • Trondheim: -0,2 %
  • Tromsø: 0 %
  • Kristiansand: -0,3 %
  • Ålesund: -0,5 %

Carl O Geving er positiv til at prisveksten i Oslo ser ut til å bremse:

-Det er særlig positivt at den voldsomme prisveksten i Oslo avtar, her er prisnivået i dag så høyt at det ekskluderer mange fra å bosette seg i hovedstaden, fortsetter han.

Det siste poenget understrekes av at den sterkeste prisutviklingen i april hadde Akershus, der prisene økte med 1 prosent eller mer i alle områdene. 

Flere boliger i Oslo vil dempe prisveksten

Carl O. Geving peker også på at det nå bygges godt i Oslo, og at dette vil få en effekt i tiden som kommer:

-Tilbudssiden i Oslo-regionen vil gradvis bedre seg gjennom 2017 og 2018, og trykket i markedet vil lette noe. Folk får litt flere boliger å velge i og vi tror at «heite hoder» vil handle litt fornuftigere denne våren.

Geving peker også på at bankenes utlånskrav også har en innvirkning når boligprisene er så høye som nå:

-Samtidig vil strengere utlånskrav i Oslo, begrense risikoen for at folk låner mer enn de kan betjene en regnværsdag, sier Carl O. Geving.

Bedre balanse: NEFs administerende direktør Carl O. Geving mener 2017 alle tegn til å bli et år preget av bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Lavere omsetting  enn i fjor

Antall omsatte boliger i april i år er lavere enn i fjor. Men dette er normalt og som forventet – i og med at påsken i år var i april, mens påsken i 2016 var i mars.

Antall boliger solgt hittil i år er noe lavere enn de to foregående årene, men på linje med årene 2012-2014, viser statisikken.

 

 

Del artikkel