Hva lønner seg? Å kjøpe en ny bolig først, eller å selge den gamle først? Når man skal ut på boligjakt melder spørsmålet seg fort: Skal man selge eller kjøpe først? Det er ingen klar fasit på spørsmålet, men det er en argumenter som bør vurderes på den ene eller andre siden. Vanligst å kjøpe først Det vanligste i Norge er at man kjøper…
Slik kan du selge bolig skattefritt!
- Av: Redaksjonen
- 20. april 2018
- Forbruker
Når du skal selge en bolig du ikke har bodd i selv, vil det fort bli skatt. Slik kan du unngå å måtte skatte av boligsalget.
Salg av eiendom er i utgangspunktet skattepliktig i Norge. Men det er en del store unntak som for eksempel gjør at de aller fleste som selger en bolig de bor i selv kan selge boligen uten gevinstskatt. (Men de får eventuelt heller ikke fradrag ved et mulig tap.)
SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!
Bo- og eietid siste 12 av 24 måneder
Hovedunntaket for salg av bolig er at man kan selge en bolig skattefritt hvis man har eid boligen og bodd i den i 12 av de siste 24 måneder.
Det betyr i praksis at hvis du har bodd i en bolig du har eid i mer enn et år, vil du kunne selge den skattefritt.
Og det gjelder jo de aller fleste som selger. Dermed er den praktiske hovedregelen ved boligsalg altså at salg av egen bolig er skattefritt. (Reglene står i skattelovens § 9-3 (2).)
Når du har flyttet ut, men leid ut litt
Jeg får mange spørsmål til forbrukerrådgivningstjenesten fra folk som skal selge en bolig de har eid i mange år. Men de har flyttet i en bolig, og dermed ikke bodd i boligen den siste tiden. Da lurer de på om de nå må betale skatt for boligsalget. «Vi har jo bodd i denne boligen i mange år!», sier de fleste. Og ønsker (naturlig nok) å slippe å betale skatt på gevinsten.
Her er skattereglene harde. Noen mener kanskje nådeløse!
Les også: Slik leier du ut hytte skattefritt
For når man selger boligen så sier skattereglene som ble referert ovenfor at man skal starte å telle 24 måneder bakover. Hvis man kan vise til 12 måneders bo- og eietid i denne perioden – ja da blir det skattefritt salg. Har man ikke bo-og eietid i 12 av de siste 24 månedene blir det skatt av gevinsten.
Eietiden er i disse tilfellene ikke noe problem, det er botiden man må konsentrere seg om.
Slik beregnes botiden
Hvordan man skal tenke kan man illustrere med denne figuren:

Lang nok botid? Slik beregnes botid ved salg av bolig for å se om man har botid i 12 av de siste 24 månedene. Man regner fra budaksept, og teller 24 måneder bakover i tid. )(Det grå feltet i figuren.). Hvis man innenfor denne 24 månedersperioden har 12 måneders botid, er salget skattefritt. Hvis man har mindre enn 12 måneders botid, må man betale gevinstskatt av salget. (Figur: Bolig360/NEF)
Bo- og eietiden avsluttes ved budaksept. (Ikke ved utflytting og/eller overtakelse som man kanskje skulle tro). For å beregne botiden (og eiertiden) teller man 24 måneder tilbake fra budakseptdatoen. (Det telles dager, ikke for eksempel påbegynte måneder.) Mer om dette i veiledningen fra Skatteetaten.
I figuren over er dette det grå feltet midt i figuren.
Husk å telle fra riktig dato!
Har man 12 måneders botid (og eiertid) i denne 24-månedersperioden blir salget skattefritt. Hvis man ikke har 12 måneders botid, blir salget skattepliktig.
I figuren over er botiden på 11 måneder i 24 månedersperioden, og salget er da skattepliktig.
Merk at beregning av botid starter ved faktisk innflytting, og ikke ved overtakelse. Har man brukt tid til å pusse opp mellom overtakelse og innflytting, vil botiden altså starte senere enn eietiden (som starter ved overtakelse).

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.
Hytter: 5 av 8 år
Selger man hytter, må eietiden være fem av siste åtte år for at man skal unngå gevinstskatt. Selger man tomter eller annen fast eiendom er det normalt full gevinstskatt.
Hvordan kan man få skattefritt salg?
Hva da hvis man har for kort botid og ønsker å selge boligen. Er det noen måte å få salget skattefritt på?
Ja, den eneste muligheten er å flytte tilbake til boligen og opparbeide seg 12 måneders botid. I andre tilfeller vil salget være skattepliktig.
Men pass på: De som har flyttet på sykehjem vil også kunne selge skattefritt i tilfeller som over. Dette er fordi de får godkjent det som på skattespråket heter «brukshindring».
23 prosent skatt!
Hvis du må betale skatt for salget, er skatten i 2018 på 23 prosent. (Den var på 24 prosent i 2017 for skattemeldingen som skal leveres i april 2018.)
Det vil være fradragsmuligheter, les mer om det her: 9 tips om bolig og skatt til skattemeldingen for 2017

[mc4wp_form id=»6105″]
Relaterte Artikler
-
Selge eller kjøpe ny bolig først?
-
Må man overta kompostbinge når man kjøper bolig?
En boligkjøper spør om man kan kreve at selgeren fjerner komposthaugene i hagen når de skal flytte inn. "Det står 2 kompostbinger i hagen til hageavfall. De er snekret i plank og inneholder kompost som løv og gress. Kan kjøper kreve de fjernet når de stod der på visning?" Dette var spørsmålet jeg fikk fra en boligkjøper her forleden. Dette er noe en del…
-
Skal du selge bolig i høst? Ta bilder nå!
De som tenker på boligsalg i høst eller vinter bør finne frem kameraet nå og ta bilder i. Sørg for å få tatt fine bilder som viser hagen i all sin prakt! Nå i sommertiden er hagene i full blomst. Og når man skal selge boliger med hage, så er nettopp hagen et av de store salgsargumentene. Går du med tanker om å selge…
-
Slik selger du bolig
Guide til hvordan du selger bolig på en enkel og sikker måte. Det er mye å tenke på når du skal selge en bolig. Her guider vi deg gjennom de viktigste punktene. Det er mye å tenke på når du skal selge bolig. Her finner du tips og råd i prosessen når du selger. Slik velger du eiendomsmegler Dette er ditt ansvar som boligselger…
-
Bruke eiendomsmegler eller selge selv?
Det er stor forskjell i ansvar og plikter mellom en eiendomsmegler og en som selger boligen selv. Eiendomsmeglere er underlagt mange regler som er sikkerhetsnett for både kjøpere og selgere. Skal du kjøpe eller selge bolig ønsker du at alt skal gå rett for seg. Under finner du en skjematisk oversikt over noen av forskjellene på å kjøpe gjennom megler og direkte fra selger.…
-
Skatt på bolig i 2019 - slik er satsene
Det blir lavere rentefradrag og lavere skatt på leieinntekter i 2019. I tillegg er skattefritaket for AirBnB-utleie fjernet. Dette er skatteopplegget for boliger i 2019. Oppdatert 21.1.2019 SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her! Dette er det viktigste…
Søk i ordbok
Mest populære søk
NEF på kartet

Kontakt oss
Norges Eiendomsmeglerforbund
Apotekergata 10
0180 Oslo
Telefon: 22 54 20 80
E-post: firmapost@nef.no
Ansatte: Se ansatte i NEF
Pressekontakter: Se oversikt
Innhold: Slik kjøper du bolig
Innhold: Slik selger du bolig
Siste innlegg
- Normal boligprisutvikling i september
- Nye veier til eie- alternative eiekonsepter i nybyggingsprosjekter
- To aktuelle saker fra Høyesterett
- NEF i Arendalsuka
- Hvordan skape fremtidsrettede og fleksible boliger?
- Nye analyser: Færre førstegangskjøpere, flere samkjøpere
- Dramatisk renteheving fra Norges Bank
- Prisvekst på nye boliger
- Sterk boligprisvekst
- – 90 år og like aktuell
- Samlet bransjen til tidenes landsmøte og vårkonferanse!
Her finner du mer hjelp!
Les mer om disse temaene!
Siste fagartiker for eiendomsmeglere
- Salg av eiendommer i villastrøk
- Hvorfor er det viktig at tinglyst hjemmel og reelt eierforhold stemmer overens?
- Eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger
- Har selger opplysningsplikt om at nabo er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige?
- Oppsplitting av eiendomshandel – tomtekjøpsavtale og byggekontrakt
- Kjøp og salg av utviklingseiendom fra et sameie
- Endringene i forsikringslovgivningen påvirker eiendomsmeglingsbransjen
- Hvilke forbehold kan selger ta etter endringer i avhendingslova?
- Erverv før seksjonering – anke over tinglysingsvedtak
- Ulike betalings- og oppgjørsmetoder i bustadoppføringsloven
NEF i nyhetsbildet
- STABILE PRISER I SOMMERVARMEN 6. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 6. juli 2022
- Boligprisene står stille i Tromsø 5. juli 2022
- Boligprisene har steget 11,1 prosent siden nyttår – veksten fortsetter 5. juli 2022
- Boligprisene falt med 0,3 prosent i juni 5. juli 2022
- - Trumfer neppe renteeffekten 5. juli 2022
Pressekontakt
Pressemeldinger
Ledige stillinger
- En feil oppstod, som antagelig betyr at strømmen er nede. Prøv igjen senere.
Viktig når du redigerer profilen:
Her kan du deler av profilen din og legge til informasjon om deg. Du kan også endre passord for innlogging til Min NEF.
Her er noen små kommentarer knyttet til feltene:
Bilde: Last opp for å vises på "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider.
Vises på Finn eiendomsmegler: Kryss av her for at du vises i eiendomsmegleroversikten for bolig/fritidsboliger på NEFs forbrukersider. (Vil være aktuelt for de fleste, men kanskje ikke for de som kun jobber administrativt, med oppgjør eller med næring.
Tittel: Velg en av våre forhåndsutfylte, eller velg "Annet" for å skrive inn egen tittel.
NB: Du skriver inn tittelen i linjen under der det står "Annet". Husk "MNEF" til slutt!
Profilsidelink: Legg inn lenken til din kontakt-/profilside hos din arbeidsgiver. Denne lenken vil vises i "Finn eiendomsmegler" på NEFs forbrukersider, slik at forbrukere kan lese mer om deg.
Andre endringer gjøres av NEF sekretariat. Send oss en epost: firmapost@nef.no